Jezik se voli znanjem – Mjesec hrvatskoga jezika obilježen u OŠ Grigor Vitez

Od 22. veljače do 17. ožujka u našoj se školi nizom aktivnosti obilježavao Mjesec hrvatskoga jezika. Učenici su, sa svojom učiteljicom hrvatskoga jezika Ivančicom Sudinec, učili o njegovu razvoju od 9. stoljeća do današnjih dana, čitali stihove inspirirane upravo ljubavlju prema njemu te i sami stvarali koristeći se njime.

Učenici 8.c razreda inspirirani pjesmom “Hrvatski jezik” Vladimira Nazora pokušali su misli, osjećaje i brige našega jezika pretočiti na papir. Ovdje možete pročitati pismo koje je napisala učenica Izabela Štefković.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u povodu  Mjeseca hrvatskoga jezika organizirao je internetska predavanja za sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu pod nazivom Sat hrvatskoga jezika u Institutu. Učenici 7.c razreda pratili su predavanje “Jezik društvenih mreža” profesora Filipovića te su, koristeći se upravo jezikom društvenih mreža, iznijeli svoje dojmove. 

Dorijan je napisao: Dns sam u sk sa @ucenici7.c bio na online predavanju prof. Filipovica. Govorio je o jeziku drustvenih mreza. U mom razredu svi koristimo skoro iste ap kao sto su tt, insta, wapp itd. Prednosti ovoga jezika su da nam ustedi vrijeme, a nedostaci sto ga neki stariji nece razumjeti. Takav jezik ne bih volio vidjeti u hr knjizevnom jeziku zato jer unistava ugled naseg jezika.

Antonia piše: Dns nas je učiteljica hj uključila u predavanje “Jezik društvenih mreža” koje je vodio prof. Filipović. Najzanimljivije mi je bilo kada se na ekranu za svaku app prikazao broj objavljenih slika, komentara i story-a u min te za svaku broj korisnika. Prednost ovoga jezika je ta da kada koristimo skraćenice, brže pišemo. Nedostaci su da starije generacije ne razumiju te skraćenice te se mogu zabuniti, odnosno nmg razumjeti što smo htjeli reći. Smatram da ne bismo trebali previše njegovati jezik društvenih mreža. Smatram da bismo ga trebali koristiti samo na društvenim mrežama.

Učenici 6.c razreda pisali su i ukrašavali glagoljička slova učeći o razvoju pismenosti u srednjemu vijeku.

Hrvatski je jezik voljen, a ljubav prema njemu najbolje se iskazuje znanjem, stoga učenici poručuju: “Čuvajmo naš lijepi jezik učeći o njemu.” 

Ivančica Sudinec, prof.

Izvor: Osnovna škola Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno