Pred 70 godina Antun Pavelić otvorio je prvi muzej u Križevcima

D R U G O V I   I   D R U G A R I C E !

Osobita mi je čast da kao tajnik ovog starodrevnog grada koji je poznat u našoj povijesti otvorim ovu kulturno historijsku izložbu.

U borbi za podizanje životnog standarda naših ljudi i kulturnog uzdizanja naših trudbenika, i naš grad ne želi zaostati, što više želimo da prednjačimo drugim gradovima. Naš je grad vjekovima igrao vrlo važnu ulogu u povijesti našeg naroda. Tu su se održavali toliki sabori, na kojim je često došao do izražaja borbeni duh našeg naroda, u težnji za oslobođenjem.

Ova naša izložba, koja je tek početak muzeja koji će se ubrzo otvoriti, dokaz je djela i nastojanja naših predaka.

Narod koji znade cijeniti svoju prošlost, koji na toj prošlosti gradi bolju budućnost, ne boji se nikakvih poteškoća za svoju izgradnju.

Tim se riječima tajnik Općine Križevci Antun Pavelić obratio okupljenima na otvaranju kulturno-historijske izložbe 6. ožujka 1952. u 10 sati u Domu kulture (sada Hrvatski dom). Ta se izložba smatra začetkom Gradskog muzeja Križevci.

U povodu obilježavanja 70-e obljetnice svog osnutka Gradski muzej Križevci i njegovi djelatnici pripremaju četiri velike muzejske izložbe kojima će javnosti prezentirati dosadašnji muzejski rad. Prva od njih pod zazivom „Čuvar križevačke baštine“ otvara se 31. ožujka i donosi pregled aktivnosti Muzeja od osnutka do danas.

Izvor i foto : Gradski muzej Križevci