U Križevcima obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite – spremni na izazove

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima danas je obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite kroz prezentaciju žurnih službi i operativnih snaga civilne zaštite.
U organizaciji su sudjelovali Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, Služba civilna zaštite Koprivnica, Stožer civilne zaštite Grada Križevaca, JVP Križevci, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Policijska uprava Koprivničko-križevačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinu, HGSS Stanica Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, komunalna poduzeća i pravne osobe uključene u poslove civilne zaštite. Glavna tema bila je potres te je posebno predstavljena oprema koja se koristi u takvim situacijama.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić istakao je da je Civilna zaštita posljednjih godina angažirana i kod potresa i pandemije COVID-19.

  • “Bez volontera i operativnih snaga Civilne zaštite ne bismo mogli funkcionirati i svaka sastavnica je vrlo bitna,od vatrogasaca, HGSS-a, pripadnika MUP-a, Zavoda za hitnu medicinu, Crvenog križa. Svatko prezentira svoje djelatnosti. ” – rekao je Ratimir Ljubić.
  • Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kazao je da gradske i županijske službe pokazuju sve ono što operativno posjeduju i znaju te da građani mogu biti sigurni da imamo aktivne dionike sustava Civilne zaštite na raspolaganju te uputio čestitke uz ovaj dan.
  • Župan Darko Koren rekao je da su nas sve nepogode i nedaće ovih posljednjih godina motivirale da ovaj sustav civilne zaštite profunkcionira u pravom smislu.
  • -“Sve sastavnice žurnih službi su položile sve ispite koji su stavljeni pred njih. Na nama je da ih pratimo financijski, u njihovom opremanju i organizaciji, ali i svaka služba je organizirana na taj način da odgovori svim tim potrebama koje su se ukazale. Jedinstveni sustav koji funkcionira na prostoru ove županije spreman je. Posljedice koje su iza nas još ćemo sanirati dugo godina, govorim prije svega o potresu koji je zadesio Hrvatsku. Migrantska kriza koja vjerojatno predstoji bit će nam novi izazov i zadatak i ja uopće ne sumnjam da ćemo ovako organizirani i opremljeni uspjeti odgovoriti na sve te probleme i izazove” – kazao je župan Darko Koren.

Građani su mogli razgledati izloženu opremu i porazgovarati sa svima koji djeluju u sustavu Civilne zaštite.

ji/radiokrizevci.hr