U Križevcima predstavljen projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj”

Zadruga Otvorena arhitektura zajedno s partnerima Gradom Križevci i Zadrugom za etično financiranje od prosinca prošle godine provodi projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” koji je sufinanciran putem Europske unije i Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Povodom toga u srijedu je u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovaj projekt. Projekt su predstavili voditelj projekta Darovan Tušek, suradnik na projektu Antun Sevšek i upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras. Stanovanje u Hrvatskoj je zbog nedostatka javnih i neprofitnih investicija gotovo u potpunosti prepušteno tržištu zbog čega se brojni gradovi suočavaju s problemom osiguravanja stambenog prostora za svoje stanovnike, a posebno za mlade, starije osobe, obitelji s nižim primanjima, osobe u nesigurnim uvjetima rada i druge. Ubrzana transformacija stambenog prostora u komercijalne svrhe smanjuje broj dostupnih stambenih objekata te time utječe na povećanje cijene najma stanova. Stanovi postaju sve skuplji i većina mladih nema financijskih niti kreditnih mogućnosti kupiti vlastitu nekretninu.

Stambene zadruge su u mnogim zemljama Europske unije veoma raširen i uspješan model kroz koji građani udruživanjem i suradnjom s lokalnim vlastima rješavaju svoje stambeno pitanje. Prednost modela je financijska pristupačnost stambenog prostora koja se postiže eliminacijom ekstra profita u procesu gradnje, osiguravanjem korištenja zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tehnologijom gradnje koja će osigurati minimalne troškove ili čak prihode samoj stambenoj zadruzi putem instalacije vlastitih sustava za proizvodnju toplinske ili električne energije te putem ekonomski racionalnog korištenja udjela zajedničkih prostora u zgradi kojoj je vlasnik stambena zadruga, rečeno je pri predstavljanju projekta. Projektom, koji će trajati 19 mjeseci stvorit će se preduvjeti kako bi se na području Križevaca grada mogao provesti pilot projekt osnivanja ovakve stambene zadruge.

Partner u projektu je Grad Križevci, a što bi to značilo za Križevce, odnosno rješavanje stambenih pitanja naših sugrađana, kazao je gradonačelnik Mario Rajn:

-“Drago mi je da razmišljamo o načinima kako našim građanima ali i svim mladim profesionalcima koji se oslanjaju na ovaj prostor u kojem smo tu da bi gradili poslovnu karijeru, kako im omogućiti priuštivo stanovanje. Ne samo mladima, nego je cilj da i starijima, ukoliko su u potrebi, omogućimo vid kvalitetnijeg stanovanja. Na području grada mi trenutno imamo nekoliko lokacija, i to vrlo malo, s kojima možemo doprinijeti bilo u smislu nove izgradnje ili rekonstrukcije postojeće. Ako i to prepustimo tržištu kao što se to radilo unazad desetljeća, onda smo praktički zaključali grad i sve pustili u privatno vlasništvo. Osim priuštivosti stanovanja, naša je motivacija da našim sugrađanima i obiteljima koje bi to moglo motivirati dolaskom iz okolice,  zadržati i taj minimalni suverenitet nad prostorom koji nam je neposredno u centru grada.  Intencija je ovo preostalo što imamo, prvenstveno na području urbanog dijela grada, zadržati i ponuditi kao drugačiji pristup da bi u konačnici ta zemljišta ostala dugoročno u javnom vlasništvu” – pojasnio je gradonačelnik Mario Rajn. 

ji/radiokrizevci.hr