ZOO Zagreb: U subotu je Žablji dan, pripremljen je edukativan i zabavan program

Zoološki vrt Grada Zagreba otkriva svijet domaćih i neobičnih vodozemaca iz raznih kutaka svijeta na Žabljem danu, koji se održava u subotu, 2. travnja.

Tim se danom podiže svijest javnosti o važnosti zaštite vodozemaca i njihovih staništa. Vodozemce, uz uništavanje njihovih staništa, najviše ugrožavaju bolesti, promet te invazivne vrste.

Edukatori će djecu pozvati da se uključe u Žablji laboratorij. Tamo će mališani moći upoznati razvoj žabe od jajašca do odrasle jedinke. Kroz igru će se predstaviti prehrana žaba te kako se ona mijenja preobrazbom punoglavca u odraslu žabu. Posjetitelji će biti potaknuti da krenu u potragu za vodozemcima u Zoološkom vrtu. Svi koji pritom ispune listić sa zadacima, bit će nagrađeni straničnikom s fotografijom čovječje ribice.

Edukatori će ih upoznati i s gmazovima, jer dosta ljudi ne razlikuje te dvije vrste životinja. Subotnji edukativni program trajat će od 11 do 17 sati. Prijave unaprijed nisu potrebne, no u edukativnim kutcima broj je sudionika usklađen s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Dolaskom proljeća i viših temperatura vodozemci se bude iz zimskoga sna, pa ih je sve lakše susresti u prirodi. U potrazi su za hranom, a počinje i razdoblje njihova razmnožavanja. Iz Zoološkog vrta Grada Zagreba ističu da vozači trebaju biti oprezni kad se voze prometnicama, koje prolaze kroz staništa žaba.

Foto: pixabay