70 godina Gradskog muzeja Križevci – čuvara križevačke baštine

Gradski muzej Križevci, mjesto gdje se čuvaju mnoge uspomene, zapisi, priče, slavi 70 godina postojanja. Povodom ove obljetnice upriličena je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja izložba “Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci”, čiji je autor viši kustos – povjesničar Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec. Otvorena je u četvrtak i njome je prikazan presjek djelovanja muzeja. Kroz gotovo stotinu izložaka, ne samo primarne muzejske građe, već i arhivskih dokumenata, fotografija iz muzejske fototeke, raznih muzejskih izdanja, do sada neizlaganih predmeta iz muzejskog fundusa, posjetitelji mogu upoznati nastanak, razvoj, djelovanje i aktivnosti Gradskog muzeja Križevci od osnutka do kraja 2021. godine.

Križevci su se našli među nizom manjih gradova u kojima su pokretani narodni muzeji s ciljem očuvanja i prezentacije kulturno-povijesne baštine te je 6. ožujka 1952. godine otvorena Kulturno-historijska izložba kao začetak križevačkog gradskog muzeja. Izložba je bila smještena na prvom katu tadašnjeg Doma kulture, danas Hrvatskog doma. Prvi muzejski postav brojio je 150 izložaka, od oko 600 eksponata, koliko je Muzej u vrijeme osnutka posjedovao. Većina tih predmeta bili su donacija križevačkog ljubitelja starina i kolekcionara Dragutina Zajca – »Zajčeka«, koji je imenovan voditeljem novoosnovanog Muzeja te se smatra osnivačem križevačkog muzeja.

Podsjetio je na to viši kustog Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec, autor ove izložbe koji je pripremio izložbu i prikazao djelovanje Muzeja od osnutka, prikupljanje eksponata, izložbe i brojne druge aktivnosti na očuvanju baštine, podsjećanje na zaposlenike, pa sve do današnjih dana.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi kazavši da je Muzej na zadovoljstvo i čast građana, posjetitelja i gostiju Križevaca.

»Zahvaljujem svim posjetiteljima te svim donatorima koji su gradili ovaj muzej, vrijedno nadopunjavali naše zbirke, donatorima koji podupiru naše programe: Ministarstvu kulture, Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Križevcima te svima ostalima koji nam pomažu da realiziramo naše programe. Želja mi je i cilj da kroz programe, kroz radionice educiramo mladu publiku, pa mi je zadovoljstvo da smo se uključili i u obilježavanje Dana Grada. « – istakla je ravnateljica Tea Hatadi.

Viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec govorio je o povijesti muzeja, ravnateljima koji su kroz to vrijeme vodili muzej. Kazao je da postav muzeja 1960. godine seli u kuću Karas gdje se i danas nalazi.

-“Tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća pokraj muzejske zgrade nastaje vrijedan etno-park s prikazom tradicijske gradnje križevačkog i kalničkog Prigorja. Otprilike u isto vrijeme Muzeju se na korištenje dodjeljuje zgrada Sabornice, koja je nakon temeljite obnove u prvoj polovici 1980-tih godina postala središte izlagačkog i likovnog života Križevaca.” – kazao je Ozren Blagec.

Prof. Zoran Homen 38 godina proveo je u križevačkom muzeju. Nakon Vladimira Srimšeka bio je ravnatelj, pa je podsjetio na više detalja vezanih uz nekadašnji rad i razvoj Gradskog muzeja Križevci. Poručio je posjetiteljima da i dalje budu vjerna publika na svim događanjima koje organizira Gradski muzej.

Čestitke uz 70-tu obljetnicu Gradskog muzeja Križevci uputio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Istakao je da su Križevci grad povijesti i kulture i sigurno je da je muzej jedna od važnih točaka koje ovaj grad čine takvim.

-»Uvjeren sam da će se rad i djelovanje Gradskog muzeja nastaviti jednako tako uspješno kao što je to bilo i do sada i moramo zahvaliti svima koji su ovu ustanovu vodili kao i svima koji su u tome pomagali. « – rekao je župan Darko Koren.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je kazao da Grad već neko vrijeme sa Gradskim muzejom radi na tome da se pripremi dokumentacija za novi prostor muzeja u županijskoj palači, sadašnjoj Gradskoj upravi.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Radhika Kos, učenica Glazbene škole »Alberta Štrige«. Na kraju su se posjetitelji zasladili rođendanskom tortom.

U prigodi ove obljetnice tiskan je i katalog od stotinu stranica, u kojem se kroz 20 poglavlja opisuje razvoj križevačkog Muzeja. Ilustriran s osamdesetak crno-bijelih i fotografija u boji, katalog donosi i popis više stotina izložbi koje su križevački muzealci organizirali u sedam desetljeća postojanja Muzeja. Ovaj katalog prvi je pokušaj sustavnog prikaza djelovanja Gradskog muzeja Križevci od njegovog osnutka do danas, navodi autor ove vrijedne izložbe, viši kustos Ozren Blagec.

Izložba se u Likovnoj galeriji može razgledati do Dana Grada, 24. travnja pa je to prilika da posjetitelji dođu i saznaju više o povijesti Gradskog muzeja Križevci.

ji/radiokrizevci.hr