BBC ajvar prozvao veganskim kavijarom s Balkana

Nedavno objavljen tekst na stranicama BBC-a, koji je napisala Lidija Pisker, osvrće se na podrijetlo ajvara i popularnost koja s godinama postaje sve veća i jača.
Na početku teksta tako se spominje Melisa Hasanspahić iz Goražde koja je promijenila cijeli svoj život kada je počela prodavati teglice pune domaćeg ajvara, a danas je poznata i kao Lady Ajvar.
Autorica teksta osvrće se i na način pripreme ajvara pa tako napominje kako se u različitim zemljama u ajvar dodaju različiti sastojci. Negdje će tako ubaciti češnjak i luk, Makedonci u ajvar dodaju i patlidžan, a oni treći reći će kako je jedini pravi ajvar samo onaj koji se radi od paprike, ulja i soli. Također, spominje se i kako je prvi objavljen recept za ajvar onaj iz kuharice “Veliki srpski kuvar” iz 19. stoljeća, koju je napisala Katarina Popović, te kako se upravo u tom receptu među sastojcima navode i paprika i patlidžani. Ipak, Srbi danas ajvar uglavnom proizvode samo od paprike.

U tekstu se spominje i kako se ajvar najčešće poslužuje kao dio meza, uz sireve i kobasice te uz ćevape, no kako se može dodati i juhama, servirati uz odreske ili omlet, rižoto ili tjesteninu, a kako je iznimno ukusan i samo poslužen na komadu kruha. Osim uz tradicionalnu hranu, piše autorica teksta na BBC-u, u ajvaru mogu uživati i vegetarijanci i vegani te ne sadrži gluten. Često se spominje i na različitim online portalima i blogovima koji promoviraju veganstvo i putovanja, a u tekstu se spominje i Podravka, koja ajvar brendira kao veganski proizvod.

Osim što privlači turiste u restorane, priprema ajvara postaje i velika atrakcija kada su u pitanju turističke ture. U Skopju tako postoje obilasci za one zainteresirane za vegansku i vegetarijansku prehranu, a uključuju kušanje ajvara, a dobro je spomenuti i Elenu Mitikovcku koja je došla na ideju i da turiste dovede u dvorište obiteljske kuće gdje zatim mogu sudjelovati u pripremi i kuhanju pravog makedonskog ajvara.

Foto: pixabay