Denis Maksić održava radionicu za vinogradare i vinare u u Društveno kulturnom centru u Sv. Petru Orehovcu

Ukoliko imate vinograd, bavite se vinarstvom ili to tek planirate, evo besplatne radionice kao dobre prilike za proširivanjem znanja, ali i međusobnom podjelom iskustava s ljudima iz iste branše. 

Vinogradari i vinari Potkalničkog prigorja pozivaju se u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu gdje će se održati radionica na temu „Područje uzgoja vinove loze u svijetu i Republici Hrvatskoj“. Predavač i voditelj radionice bit će dipl. ing. agronomije Denis Maksić, a radionica će se održati 06. travnja 2022. godine s početkom u 19.00 sati.

Na ovoj radionici saznat ćete koja su to područja idealna za uzgoj vinove loze. U svijetu vinogradarstva poznaju pet zona uzgoja, a interesantno je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima sve zone. S obzirom na potencijal koji posjedujemo, na radionici će se razmatrati mogućnost širenja uzgoja na nova vinorodna područja. Analizirat će se utjecaj klime i reljefa na uzgoj te govoriti o kultivarima vinove loze za naše područje. Nezaobilazna tema bit će autohtone sorte, a voditelj radionice će se dotaknuti i uzgoja tzv. „Piwi sorti“ (iz njemačkog jezika „Pilzwiderstandsfähige Rebsorten“), poznatijih kao sorti grožđa koje su otporne na gljivične bolesti te koje se preporučuju za uzgoj i proizvodnju vina uz minimalno korištenje sredstava za zaštitu.

Radionica „Područje uzgoja vinove loze u svijetu i Republici Hrvatskoj“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje devete od deset predviđenih radionica Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, unutar ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“. 

Svrha radionica je poticanje proizvodnje grožđa i vina, promicanje vinske kulture i poboljšanje kvalitete nasada pod vinovom lozom, te povezano s tim, podizanje kvalitete vina na višu razinu, kako na području Općine Sveti Petar Orehovec, tako i na području Potkalničkog prigorja.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno, uz obvezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.