Otvorene su prijave za Nacionalnu nagradu za okoliš 2022. – Green Prix!

Dodjela nagrada predviđena je za 2. lipnja – prvi dan festivala Greencajt, koji se održava od 2. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu a okupit će sve relevantne institucije, kompanije, organizacije, ali i pojednice koji za cilj imaju održivu budućnost.

“Riječ je o najvećem festivalu čiji ambiciozni sudionici svojim kontinuiranim angažmanom apeliraju na važnost promjena u društvu.  Nastojimo naglasiti važnost klimatskih ciljeva te vrednujemo najbolje predvodnike zelene tranzicije. U okviru Nacionalne nagrade za okoliš 2022., definirano je ukupno šest kategorija od kojih će pet ocjenjivati stručno Povjerenstvo, a jedina kategorija u kojoj će javnost odlučivati o pobjedniku je Greenlider 2022. U njoj se nalaze kandidati koji imaju značajnu ulogu u socijalnoj zajednici kao pozitivan primjer te svojim djelovanjem motiviraju i potiče druge na usvajanje vrijednosti i obrazaca ponašanja koji promiču održive vrijednosti”,  istaknuo je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala.

Pet kategorija u kojima se fizičke i pravne osobe  mogu prijaviti su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Dekarboniziraj zajednicu (nagrađuju se fizičke i pravne osobe koje su svojom aktivnošću doprinijele postizanju klimatskih ciljeva u široj zajednici), Lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje su svojom aktivnošću i projektima ostvarile najveći korak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području) i Obrazovanje za klimatsku budućnost (projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova na temu klimatskih promjena). Svi zainteresirani promotori održivijeg stila življenja i poslovanja mogu se prijaviti već danas na https://greencajt.hr/green-prix/.

Foto: pixabay