Pogledajte čije su pisanice bile najljepše na festivalu u Društveno kulturnom centru u Sv. Petru Orehovcu

U Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu jučer navečer se održao festival i druženje mještana općine u srcu Potkalničkog prigorja, a povod ovome okupljanju bila je izložba pisanica. Posjetitelji su bili zadivljeni kreativnošću i umjetničkim izričajem koje su pokazale sudionice.

Na izložbi su se mogle vidjeti različite tehnike oslikavanja. Pažnju su plijenile pisanice obojene prirodnim bojama i ukrašene biljkama. Posebnim su pak sjajem sjajile one kuhane u vinu. Naročito su zadivile pisanice našarane voskom, rezbarene nožićem te one koje su bile opletene vunom i koncem, a na izložbi je bilo i pisanica ukrašenih perlicama, decoupageom i ostalim modernijim tehnikama oslikavanja. 

Kako je svaka pisanica bila pravo malo umjetničko djelo, pred žirijem, na čelu s načelnikom općine Franjom Poljakom, slijedila je teška odluka o odabiru najljepših. Na trećemu mjestu našle su se Štefica Hendelja i Snježana Đurin, drugo mjesto osvojile su pisanice Nade Siladi i Dubravke Funtak, dok je pobjedu odnijela najmlađa među natjecateljicama i sudionicama izložbe: Helena Kralj. Posebnu nagradu zbog izrazite kreativnosti i primjene modernih tehnika oslikavanja primit će Ankica Kljeković. 

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, uslijedilo je druženje, uz glazbu i degustaciju domaćih štruklja i kolača. Cilj manifestacije je povećati interakciju među mještanima, a ponudom ovakvih kulturnih događanja, promicati tradiciju te podići kvalitetu života u ovoj maloj sredini. 

Pisanice će ostati izložene u Društveno kulturnom centru „Kuća ideja-prostor zajedništva“, tijekom korizmenog i uskrsnog perioda, kako bi ih mogli vidjeti svi zainteresirani, koji nisu prisustvovali jučerašnjoj manifestaciji. 

„Folklorni festival tradicijskih pisanica“ je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Likovna udruga Prigorje Art. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ovaj događaj, kao i sva ostala događanja i radionice koje će se održati unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, u potpunosti su besplatni i otvoreni za zainteresiranu javnost.