PRVI APRIL- Međunarodni dan šale ili Dan ludosti

Svi smo se barem jednom našalili na 1.travnja – bilo da smo nekome priredili iznenađenje, ili su pak nas zeznuli. Općepoznato je da se u svijetu na taj dan obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. No, znate li gdje i kako je ova tradicija započela?

Ne zna se točno, no pretpostavlja se da potječe čak iz 1564. kada se početkom travnja održavao festival ludosti zvan ”Quirinalia”. Upravo te godine francuski kralj Karlo Deveti je predstavio novi kalendar po kojemu je početak Nove godine pomaknut sa 1. travnja na 1. siječnja.

Oni koji nisu slijedili novi zakon Novu godinu su i dalje slavili 01. travnja te su bili ismijavani i proglašavani prvotravanjskim budalama.

Priče su se prenosile s koljena na koljeno, te se tradicija prvotravanjskih šala održala do danas. Dokaz tome su i brojni postovi naših vjernih fanova na Facebooku, koji su nas nasmijali do suza.

Izdvajamo one najoriginalnije:

1. nagrada

“Bilo je to prije više godina. Nikada me nitko nije toliko nasamario, ali ne samo mene već i cijeli razred. Svi smo znali koji je datum, ali nismo baš bili toliko sumnjičavi. Došao je i taj sat biologije… Nastavnica nam je rekla da pripremimo papir i da spremimo sve u torbu. Ona je namjestila grafoskop i pripremila prozirnicu s pitanjima. I krenuo je test, mi smo naravno odmah počeli očajavati, vikati i  raditi slične stvari što rade svi normalni učenici. Krenula su i pitanja, kojih se sada više i ne sjećam, znam da je bilo riječ o rakovima, školjkama i ostalim morskim životinjicama. Sjećam se da je pitanja bilo točno sedam i kako nisam imao pojma ni o čemu, a nisam mogao ni prepisati jer nitko nije ništa znao. I napokon došlo je sedmo pitanje na kojem je pisalo šarenim slovima 1. APRIL. Mi smo u to gledali zbunjeno, no onda smo shvatili što nam je napravila, a na njenom licu se vidio Troll face… Ovaj događaj nikada neću zaboraviti!”

Antonio


2. nagrada

“Prošle godine ustala sam rano prije svih ukućana i pomaknula sve satove u kući jedan sat unaprijed :D. Roditelji su se, naravno, ustali sa ciljem da krenu na posao, a brat u školu. Koja je to strka, panika i frka nastala kad su skužili da su “zaspali” i da kasne na posao. U tolikoj žurbi uopće nisu primijetili da svi troje kasne i da su svi uspjeli zaspati :D. Brže bolje odjurili su na posao i u školu… I naravno došli prerano :). Odmah su zvali me zvali i naredili mi da provjerim da li naš sat ide dobro, jer im se činilo da se pokvario :D. Ja sam samo tada rekla:  „Prvi apriiiilllll!”, a mama i brat su me htjeli zatući mobitelom preko bežične veze koliko su “kuhali” od ljutnje i prema meni.”

Sanja

Izvor: tisakmedia.hr, Foto: pixabay.com