Sedam desetljeća vatrogastva Marijana Vučetića: jednom vatrogasac – uvijek vatrogasac

Marijan Vučetić iz Križevca vatrogasac je već punih 70 godina. Kako i izreka kaže, a on se u potpunosti s time slaže, »jednom vatrogasac, uvijek vatrogasac«. Na skupštini DVD-a Križevci prošli petak primio je spomenicu i priznanje za svoj  sedam desetljeća dugi staž u ovoj humanoj organizaciji. Svoju prvu iskaznicu čuva kraj srca, u džepu kaputa. S ponosom nam ju je pokazao.

-»Bio sam načelnik vatrogasne zajednice i osnovali smo mi, Križevci i Koprivnica prvu profesionalnu vatrogasnu jedinicu pri DVD-u. jer su samo veliki gradovi imali profesionalce. Tada sam došao kao prvi zapovjednik DVD-a i ujedno prvi zapovjednik kotarskog saveza koji je objedinjavao 74 društva, od  Križevaca, Vrbovca, Dubrave i dalje.« – prisjeća se davnih dana Marijan Vučetić.

Danas je umirovljenik, ali uvijek prati vatrogastvo.

-»Dok sam živ biti ću vatrogasac. Svoje znanje uvijek smo prenosili na druge, organizirali smo stotine tečajeva  za ispitane vatrogasce, podoficire i oficire na nivou grada Križevaca, ali i Zajednice općina kako je tada bio ustroj. Bio sam dva mandata zapovjednik 10 zajednica općina, bilo je 440 društava u njima obuhvaćeno. Poslije je dolazilo do reorganizacije. Prioritet je bila preventiva i zaštita od požara. Imali smo komisije koje su obilazile kuće, upozoravali smo ako smo uočili neke nedostatke. Drago mi je da mladi nastavljaju taj put« – izjavio nam je vidno uzbuđen Marijan Vučetić.

ji/radiokrizevci.hr .