U Beču predstavljena iskustva Križevaca po pitanju građanske energije

Gradonačelnik Mario Rajn je zajedno s predstavnicima Zelene energetske zadruge, Grada  Zagreba i Regionalne energetske zajednice Sjeverozapadne Hrvatske prisustvovao sastanku  s predstavnicima tvrtke Urban Innovation Vienna i tvrtke Wien Energie na temu građanske energije i energetske zajednice građana. 

Naime, novim Zakonom o tržištu električne energije uvedeno je organiziranje energetske  zajednice građana kao jedna od energetskih djelatnosti. Temelj ovih zajednica su projekti  građanske energije odnosno projekti gdje građani preuzimaju proizvodnju energije u svoje  ruke.  

Sastanak je bio prilika da se razmijene iskustva budući da upravo tvrtka Wien Energie ima  izražene građanske oblike sufinanciranja energetskih projekata te su zapravo predvodnik u  ovom dijelu Europe po inovativnosti oko energetske zajednice građana. 

Gradonačelnik Rajn govorio je o iskustvima i projektima Križevaca, važnosti i načinu poticanja građana na prelazak na obnovljive izvore energije uz financijsku podršku grada.  Istaknuo je projekt Križevački sunčani krovovi u kojem su građani izravno sudjelovali kao i  energetsku zadrugu KLIK kao još jedan od oblika uključivanja građana. Spomenuo je i  skorašnji početak gradnje velike fotonaponske elektrane na ulazu u sam grad, a gdje bi se  dio snage ponudio građanima na otkup kroz model grupnog ulaganja. Nadalje, nazočnima je  predstavio geotermalni potencijal Križevaca i razgovarao s njima o najboljim načinima za  iskorištavanje tog potencijala.  

Gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo ovim sastankom, prenesenim i stečenim iskustvima i  primjerima dobrih praksi pogotovo kada se uzme u obzir dugogodišnje iskustvo tvrtke Wien  Energie koja opskrbljuje više od 2 milijuna stanovnika energijom pri čemu također uključuju građane u energetske projekte.

Izvor: Grad Križevci