5. svibnja obilježava se Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP) redovito obilježava 5. svibnja  kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom. Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unaprjeđenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije.

Ovogodišnji Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom posvećen je temi pod nazivom „Usluge u zajednici i jednake mogućnosti“. Zadnjih godina naglasak je bio na temama kao što su mogućnosti zapošljavanja i tržište rada, izgradnja kapaciteta za socijalne usluge u zajednici, socijalne usluge udruga u zajednici, izazovi u skrbi i kvaliteta života u zajednici. Ove godine daje se podrška udruzi CEDEPE Zagreb povodom otvorenja nove podružnice rada na lokaciji Novi Jelkovec u Zagrebu. Udruge članice pridružuju se obilježavanju Nacionalnog dana osoba s CP u svojim zajednicama ističući primjere dobre prakse, ali ujedno i ukazujući na probleme jednakopravnog uživanja u svim dijelovima participacije života i jednakih mogućnosti.

Broj osoba s CP

Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj živi 511.281 osoba s invaliditetom koje čine 12.4 % ukupnog stanovništva. Od ukupnog broja osoba s invaliditetom; osobe s cerebralnom paralizom čine 4.1 % odnosno 20.939 osoba.

Najveći broj osoba s CP živi u Gradu Zagrebu (2879), zatim na području Splitsko dalmatinske županije (1903), Primorsko goranske županije (1298), Zagrebačke županije (1166), Osječko baranjske županije (1140) i Varaždinske županije (1066). Suprotno tome, najmanji broj osoba s CP živi na području Ličko senjske županije (213), Požeško slavonske županije (419), Dubrovačko neretvanske županije (461), Virovitičko podravske županije (479) i Šibensko kninske županije (493). U Koprivničko križevačkoj županiji živi 630 osoba s cerebralnom paralizom.

UIK