Krenuli upisi u srednje škole, iz Ministarstva poručuju da mjesta ima dovoljno

Nakon što su 23. ovog mjeseca počele prijave za upis u srednje škole, iz Ministarstva obrazovanja poručuju – mjesta ima dovoljno. Pitanje je koliko će djece odabrati deficitarna i strukovna zanimanja. 

Počele su prijave za upis u srednje škole. Hoćemo li ponovno svjedočiti poplavi odlikaša, kako će proteći prijemni ispiti koje su prvi put uvele neke gimnazije, koliko djece će odabrati deficitarna i strukovna zanimanja?

– Prijave su krenule. One se provode od 23. svibnja. Vrlo je bitno reći za sve one koji imaju nedoumice da je otvoren Viber kanal na kojem roditelji, učenici i svi drugi modu pitati sve ono što je možda još ostalo nejasno vezano uz provedbu ovogodišnjih upisa učenika. Bitno je za reći da mjesta za upis ove godine ima dovoljno, rekla je ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

Dodaje da je Ministarstvo odobrilo preko 43 tisuće upisnih mjesta, preko sedam tisuća slobodnih mjesta. 

– To otvara veliku mogućnost za upis u jedan od željenih programa, odnosno postotak 70 na prema 30% koji se događa u školama već godinama, dodaje. 

Često se priča o “poplavi petica” pa se logično postavlja pitanje. Znaju li ti učenici toliko puno ili se pokazalo da njihove ocjene nisu u skladu sa znanjem?

– Nije bilo puno takvih učenika. Ima izvjesni broj učenika koji se nakon prvih ispita spuste prema četvorci ili trojci, ali da je bilo drastičnih razlika, nije bilo, dodaje ravnateljica. 

Što se tiče deficitarnih i strukovnih zanimanja, bilo je ukidanja odjela, ali se to riješilo.

– Brine nas preveliki broj upisnih mjesta, veliki izbor učenika. Kada vi pratite upis učenika, prvo će vam se učenici upisivati u gimnazijske programe, zatim u četverogodišnje strukovne škole. Zadnje će biti upisivani u obrtnička obrazovanja. Kada govorimo o deficitarnim zanimanjima, govorima o nedostatku svih obrtničkih zanimanja na razini cijele RH. Nema zanimanja u kojima ne nedostaje kadar. Došli smo do situacije da i frizeri traže kvalificirane radnike iako su oni do sada uvijek bili suficitarni, kaže glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Mirela Lekić

Izvor: hrt

Foto: pixabay