Orehovčani na radionici razgledavali vojno naoružanje i opremu iz 18. stoljeća

Radionica “Vojne odore i naoružanje u Hrvatskoj u 18. stoljeću” okupila je jučer navečer u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu povjesničare i sve zainteresirane za povijesne teme.

Voditelj radionice bio je diplomirani povjesničar Vladimir Brnardić, dugogodišnji urednik poznate emisije TV Kalendar, autor brojnih dokumentarnih filmova s temama iz hrvatske povijesti te autor tekstova i izložbi iz hrvatske vojne povijesti.

Predavač je pokazao početke i promjene uniformiranja vojnih postrojbi, novačenih na prostoru današnje kontinentalne Hrvatske tijekom 18. stoljeća. Uz bogati izvorni slikovni materijal, sudionici radionice upoznali su se s odorama i naoružanjem konjaničkih i pješačkih redovitih postrojbi, kao i postrojbi Vojne krajine. Također su razmatrali kako su izgledale uniforme Križevačke pukovnije iz 1767. godine

Predavač je uz pomoć replika povijesnog naoružanja iz 18. stoljeća demonstrirao funkcioniranje vojne opreme. Posjetitelji su po završetku radionice mogli razgledati pušku iz 1777. godine Musketa Charleville M 1777. Riječ je o standardnoj puški francuske vojske koje su stekle reputaciju najboljih standardnih pušaka svog vremena. Uz pušku, tu je bila i bajuneta i čako, odnosno svečanu kapa časnika i vojnika u 18. stoljeću.

Radionica „Vojne odore i naoružanje u Hrvatskoj u 18. stoljeću“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ova radionica, kao i sve druge, koje su se održale u sklopu ciklusa radionica „Povijesni galop“, u potpunosti bile besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.

Izvor i fotografije: KUD Prigorec Orehovec