Potpisan ugovor “Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja” – aglomeracija doprinosi poboljšanju uvjeta života stanovnika

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je u utorak, 10. svibnja tiskovna konferencija i svečano potpisivanje ugovora “Projektiranje i izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja, kapaciteta 21.000 ES”.

Projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU sredstvima te je od iznimne važnosti za područje Križevaca. Njegova provedba može unaprijediti ekonomsku stabilnost i kvalitetu života građana Križevaca. Cilj mu je unaprjeđenje u području vodoopskrbe odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te priključivanje dodatnog stanovništva na javni sustav vodoopskrbe te javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ukupna vrijednost projekta, sufinanciranog od strane Europske Unije iz Kohezijskog fonda iznosi 320.462.781,38 HRK, prihvatljivi troškovi su 256.370.225,10 HRK, a dio sufinanciran od strane EU 179.871.104,61 HRK.

Na početku je o projektu govorila direktorica Vodnih usluga d.o.o. Helena Kralj Brlek koja je istakla da je cilj projekta da se što više građana priključi na javni vodoopskrbe te javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda:

-“Na području aglomeracije Križevci na sustav javne vodoopskrbe planirana je gradnja 9.552 m novih cjevovoda i rekonstrukcija 19.493 m cjevovoda. Na sustavu odvodnje izgradit će se 44.835 m gravitacijskih kolektora, 8.447 tlačnih cjevovoda i 17 crpnih stanica te rekonstruirati 12.984 m gravitacijskih kolektora. Predviđena je izgradnja 759 priprema za kućne priključke vodoopskrbe i 1547 priprema za kućne priključke odvodnje. Nakon provedbe projekta priključenost na sustav javne vodoopskrbe iznosit će 93%, a priključenost na odvodnju na području aglomeracije iznosit će 91%. Trenutno je realizirano 60% izgradnje vodoopskrbe, realizirano 18% novih priključaka, a kod sustava odvodnje realizirano je 20% izgradnje te 17% priključaka” – kazala je Helena Kralj Brlek.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja, kapaciteta 21.000 ES pridonijeti će poboljšanju uvjeta života postojećih i novopriključenih stanovnika, uz povećanje razine zaštite okoliša sukladno zahtjevima ER u RH regulatornog okvira.

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec izrazio je zadovoljstvo što je ova tvrtka izabrana za izvođača radova.

Obratili su se i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalnu djelatnost i poljoprivredu Koprivničko-križevake županije Marijan Štimac koji su izrazili zadovoljstvo odvijanjem projekta koji će trajati slijedeće tri godine.

Tiskovnoj konferenciji i potpisivanju ugovora prisustvovala je i načelnica Sektora za projekte iz područja vodnog gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Karmen Cerar te se osvrnula na mnogobrojne projekte koji su odobreni i trebali biti pokrenuti zbog ispunjenja obveze iz predpristupnog ugovora, ali i zbog dizanja standarda građana.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić također je izrazio zadovoljstvo odvijanjem projekta “Razvoj komunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”. Istakao je da je aglomeracija Križevci jedan od 60 projekata koji su potpisani na vrijeme i ukupne su vrijednosti 25 milijardi kuna, a od toga 14 milijardi bespovratnih sredstava.

Direktorica Vodnih usluga d.o.o. Helena Kralj Brlek i predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec potpisali su zatim ugovor “Projektiranje i izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja”. Vrijednost uređaja je 48.750.000,00 HRK bez PDV-a, a rok izvođenja 36 mjeseci, odnosno 24 mjeseca projektiranje i izgradnja te 12 mjeseci probni rad. Nakon toga prisutni su obišli i gradilišta na javnom sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Aglomeracija Križevci obuhvaća: Križevce, Bukovje Križevačko, Cubinec, Donju i Gornju Brckovčinu, Gračinu, Karane, Lemeš Križevački, Majurec, Mali Potočec, Pesek, Poljanu Križevačku, Prikraj Križevački i Veliki Potočec. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

tk,ji