Predstavljena knjiga “75 godina Glazbene škole Alberta Štrige Križevci” – glazbenici poznati diljem Hrvatske i inozemstva

U koncertnoj dvorani u Hrvatskom domu u utorak navečer predstavljena je monografija “75 godina Glazbene škole Alberta Štrige Križevci”. Bila je to prilika da se podsjeti na dugogodišnji rad i tradiciju glazbe u Križevcima koji se s pravom naziva grad kulture, grad glazbe, a po uspjesima je škola poznata širom Hrvatske, ali u inozemstvu. Škola neprestano djeluje od rujna 1945. godine, od ravnatelja posebno se spominje Božidar Brozović, dugogodišnja ravnateljica bila je Ivanka Konfic, a nakon nje pa do današnjih dana ravnateljica je Branka Špoljar.

– Monografija ove škole podsjetit će nas na 75 godina djelovanja ove ustanove, a sadrži iscrpne podatke o uspjesima generacija učenika i djelatnika, podsjeća na natjecanja, nastupe i priznanja ostvarena tijekom povijesti Škole” – naglasio je gradonačelnik Mario Rajn te kazao da možemo i dalje biti ponosni na uspješno pronošenje imena križevačke Glazbene škole i grada Križevaca diljem Hrvatske i inozemstva.

Emotivnim podsjećanjem na nekadašnje godine rada Glazbene škole obratila se nekadašnja ravnateljica Ivanka Konfic čiji je gotovo čitav život i radni vijek bio vezan upravo uz ovu školu. Podsjetila je na tadašnje dosta teške uvjete rada kada je Škola bila još u sklopu Narodnog sveučilišta, u samo nekoliko malih učionica, no kasnije se širila.

– Kako li sam sada sretna kada iz Hrvatskog doma, tog križevačkog hrama glazbe, čujem klavire, flaute, trube, pjevače, puhače, tamburaše i glazbu iz naše Škole. Vjerujem da je današnjem kolektivu teško i zamisliti kako je to izgledalo 1965. godine. Sretna sam što današnja ekipa znalački i s mnogo odricanja nastavlja postizati odlične rezultate – rekla je Ivanka Konfic i poželjela i dalje puno uspjeha.

– Neka nastave graditi i postizati sve bolje rezultate, jer je to i na moj ponos” – poručila je nekadašnja ravnateljica.

Ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar istakla je u monografiji da je škola utirala put inovativnim praksama u glazbenom obrazovanju, prednjačila po svojim programima i podizala kriterije i unapređivala kvalitetu nastave te kompetencije svojih učenika. Uz standardne programe klavira i gudačkih glazbala, već 1960. godine uvode se programi gitare i harmonike, a 1995. osnivanje srednje glazbene škole omogućava i pokretanje programa tambure kao glavnog predmeta među prvim školama u Hrvatskoj. To je rezultiralo velikim brojem upisanih učenika iz drugih gradova i županija. Danas se u križevačkoj Glazbenoj školi Alberta Štrige podučava čak 17 različitih programa na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, uz predškolski program koji obuhvaća Glazbeni vrtić, Malu glazbenu školu i Početnički solfeggio. U posljednjih 25 godina o kvaliteti nastave u ovoj školi svjedoči i broj učenika upisanih na muzičke akademije i glazbene visokoškolske ustanove diljem Hrvatske.

O knjizi su govorili lektor i moderator prof. dr. sc. Davor Balić te autorice dr. sc. Jelka Vukobratović, prof. mentor Zlata Životić i urednica Branka Špoljar.

Dr.sc. Jelka Vukobratović obradila je povijest škole od 1945. do 2020. godine i dala prikaz zaposlenika škole, a prof. Zlata Životić koncertnu i javnu djelatnost škole te mnogobrojna natjecanja na kojima su učenici ove škole uvijek bili u vrhu te osvajali prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. U knjizi svoje ime zapisano mogu naći učenici osnovne i srednje škole, pripremnih razreda, nastavnici i vanjski suradnici te nenastavno osoblje škole.

Na grafičkoj pripremi i dizajnu naslovnice zahvalili su dipl. dizajnerici Tamari Pap.

Glazbena škola Alberta Štrige može se pohvaliti s velikim brojem osvojenih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima te je danas među najuspješnijima u državi. Potiču se koncertne aktivnosti učenika i nastavnika, a njeno ime i ime grada Križevaca s ponosom pronose brojni učenici, osvajači najboljih mjesta na glazbenoj sceni.

Predstavljanje monografije i nije moglo završiti drugačije nego koncertom koji su održali učenici škole: kvartet gitara: Dora Marin, Gabrijel Božić, Nika Grbešić i Dominik Arki – nastavnica Emina Trivanović, Filip Komarica, vibrafon – nastavnik Štefan Đurković, Paulina Aleksa, klarinet uz klavirsku pratnju Jelene Stanković – nastavnik Saša Kiralj, Hana Sever za klavirom – nastavnica Slađana Buklijaš, sopranistica Helena Kralj uz klavirsku pratnju Darka Golubića – nastavnica Gabriela Hrženjak i na kraju Komorni sastav tambura – nastavnik Igor Kudeljnjak.

ji/radiokrizevci.hr