Fond i ove godine ide s poticajima za energertski učinkovita vozila

Mjera za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, odnosno potpuno električnih i plug-in hibrida, ide i ove godine. To je prva dobra vijest, iako smo naravno svi očekivali da će se ova korsina mjera za građane i pravne osobe nastaviti. Druga je dobra vijest ta da je iznos sredstava alociranih za ovu mjeru povećan u odnosu na odobren iznos prošle godine.

Da podsjetimo, Fond je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, od tog iznosa 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Za 2022. godinu je tako iznos sada 108,3 milijuna kuna, od čega je 103,3 milijuna kuna namijenjeno fizičkim osobama, a ostalih 5 milijuna kuna je namijenjeno javnom sektoru.

Iak to ne stoji na stranicama Fonda, nabavka vozila se sufinancira s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna, za plug-in hibride do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000,00 kuna.

U svrhu prijave na Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila prodajna mjesta obvezna su izdati račun za uplatu obveznog minimalnog predujma u iznosu od minimalno 7 posto traženih sredstava Fonda od svakog prijavitelja. Po zaprimanju uplate obveznog minimalnog predujma prodajna mjesta dužna su putem mrežne aplikacije Fonda dostaviti dokaz o zaprimanju istoga u svrhu dovršetka prijave prijavitelja na Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Dokazom se smatra izdani račun za predujam i dokaz o primitku uplate istog na račun prodajnog mjesta. Obvezni minimalni predujam plaća se na račun prodajnog mjesta, a ne na račun Fonda. To konkretno znači da, kao i prošle godine, za fizičke osobe će to maksimalno biti 4900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna.

Rok za prijavu na ovaj Poziv počinje 31. svibnja 2022. godine u 12:00:00 sati, a završava istekom 8 dana odnosno 07. lipnja 2022. u 23:59:59 sati.

Foto: pixabay