I mali i veliki uživali u cirkuskim predstavama

Križevački ulični festival edukacije i razbibrige (K.U.F.E.R.) i ove  se godine održavao u sklopu Križevačkog velikog spravišča od 3. do 5. lipnja! K.U.F.E.R. je ponudio inovativne kreativne sadržaje djeci i mladima te ostaloj zainteresiranoj publici. Putem organizacije K.U.F.E.R. festivala Udruga K.V.A.R.K. nastavlja kontinuirano raditi na razvoju umjetničke scene orijentirane na područje inovativne kulture i suvremenog cirkusa, a provedbom festivala daje podršku nezavisnim cirkuskim umjetnicima te proširuje kulturnu ponudu Grada Križevaca.

Ove godine K.U.F.E.R. Je posjetiteljima ponudioi šarolik trodnevni program, cirkuske predstave, performansi i minijature, izložbeni program, neformalni edukativni program te popratni zabavni program. Festival je otvoren u petak, 3. lipnja u 19:30 h, izložbom studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te cirkuskim performansom „El Cric“ u Galeriji K2. Inspirirani čovjekovom potrebom za zabavom, skupina studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu stvara svoj likovno-performativni cirkus, koji nije prostor predstavljanja vještina, nego kaotični spoj eksperimenata koje gledatelji mogu doživjeti kroz sva osjetila. Nakon otvorenja izložbe uslijedio je program elektronske plesne glazbe RESET koji nam u Križevce dovodi zagrebačkog techno promotora i DJ-a s više od 25 godina iskustva za mix pultom – CETa, uz križevačke snage – Ivana Šimoneka, MSuna i Roberta Radamanta. CET je dugogodišnji zaljubljenik u elektronsku glazbu te jedan od stalnih aktera zagrebačke klupske scene koji u posljednjih 25 godina svojim radom ruši granice medu žanrovima elektronske glazbe.

U subotu su održane dvije radionice neformalnog obrazovanja – radionica „Upoznaj uličnu umjetnost“ , te  niz cirkuskih predstava i performansa – predstava na trapezu „Vučko, čovjek od principa“, žonglerski show „Los Flacos“ te vatreni show „Las Calaveras“, a od 22:30 h dvorište Galerije K2  se pretvorilo u kulturnu štalu jer stiže nam DJ Mario Kovač koji sprema nenormalno dobar party na kojem će vas provesti kroz soundtrack hitove i trash klasike, pa sve do rock himni.

U nedjelju, 4. lipnja, u popodnevnim terminima održavao se niz radionica neformalnog obrazovanja,  klaunski show „Oda ludosti“, zatim ritualni ples na konstrukciji posvećen križevačkoj „vještici“ Magdi Logomer, a na kraju  žonglerski show „Grand Hotel Cirkus Kabare“.

K.U.F.E.R. festival u organizaciji Udruge K.V.A.R.K. održavao se uz pokroviteljstvo Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, a podržavaju ga ostali donatori udruge: Ministarstvo kulture i medija RH, Središnji državni ured za demografiju i mlade RH i Zaklada Kultura nova.

Nedjeljno poslijepodne i predveče bilo je ispunjeno brojnim posjetiteljima, od najmlađih,ali i starijih koji su uživali u cirkuskim predstavama – novog K.U.F.E.R-a.

ji/radiokrizevci.hr, K.V.A.R.K.