Nesvakidašnje – u 1.b razredu OŠ Ljudevita Modeca čak četiri para blizanaca

Posjetili smo Osnovnu školu Ljudevita Modeca, 1.b razred u kojem su nas dočekali radosni učenici sa svojom učiteljicom Brankicom Salopek, a pridružio se i ravnatelj Tomislav Bogdanović. Dječji osmjesi i radost na licu, a i njihove riječi pokazali su nam da su učenici sretni i zadovoljni u svom razredu, među prijateljima s kojima svakodnevno uče, druže se i vesele. No, ovaj razred po nečemu je poseban. Nije rijetkost da u istom razredu u školskim klupama sjedi par blizanaca, ali da su u jednom razredu četiri para blizanaca – ne znamo da li je u kojoj školi zabilježeno.

Upravo četiri para blizanaca su u 1.b razredu Osnovne škole Ljudevita Modeca. Njihova učiteljica Brankica Salopek sa 30-to godišnjim stažem kaže da voli svoj posao i ne bi ga mijenjala, jer najljepše je raditi s djecom.

“U razredu imam 24-vero učenika, volim raditi s djecom. Imam osjećaj da je to prepoznala i većina roditelja mojih učenika i zaista dobro surađujemo. Ovo je sada prvi razred, još se uvijek upoznajemo, ali kako se bliži kraju školska godina, primjećujem da to više nisu ona pomalo preplašena djeca kao dok su došla u školu. Otvorili su se, uče redovito i to će sigurno biti opet jedna divna generacija djece. ” – kazala nam je na početku susreta Brankica Salopek.

Kako bi djeca što bolje doživjela prirodu i okolinu te se upoznavala s novim stvarima, puno izlaze iz učionice, obilaze događaje i znamenitosti u gradu.

“Djeca na taj način bolje upijaju znanja, a djelujemo i humanitarno. Surađujemo s udrugom “Agata” Križevci posebno kada organiziraju razne akcije. Tako za Dan narcisa prodajemo kolače koje mame naših učenika ispeku i sav prikupljeni novac doniramo “Agati”. Trudimo se obići sve što nam se nudi u gradu, galerijama, Gradskoj knjižnici, idemo u prirodu gdje odradimo tjelesni. Djecu to veseli i tako isto puno nauče. Jako su dobri, pažljivi, strpljivi, slušaju. Znaju da postoji vrijeme za ozbiljan rad i vrijeme za igru. Volim da u razredu vlada red, rad, disciplinu, međusobno uvažavanje, a zatim i se i šalimo. Izrazito sam ponosna na njih. ” – napominje učiteljica.

Posebnost ovog razreda su četiri para blizanaca: Jana i Klara Hrg, Ana i Barbara Jelušić, Vito i Dunja Škledar te Julia i Sofia Zidarić. Pitali smo učiteljicu da li ih uspije raspoznati.

tualn

“Ovo mi je prvi puta kako radim da imam četiri para blizanaca. Nekada sam imala jedan par. U početku je bilo malo teže raspoznati ih. Najlakše mi je sa Škledarima jer su brat i sestra. Na sekama Hrg se vidi razlika pa nema problema, a kod seka Jelušić i Zidarić se moram malo zamisliti. Jedna seka Jelušić ima znamenku na čelu i dobro je ako nema šiške na čelu. Jedna seka Zidarić je samo malo sitnija u licu pa ih i po tome nastojim raspoznati. Jako su susretljivi, vole se družiti, čak ne sjede zajedno u klupi nego su se razmjestili s drugim učenicima. ” – ističe njihova učiteljica Brankica Salopek.

U razgovoru s blizancima doznali smo da je razlika među njima najviše do pet minuta, da se dobro slažu i sretni su što imaju svoju sestru ili brata blizanca s kojim idu zajedno u razred, uče i pišu zadaće zajedno.

Uz to, imaju i mnogo drugih prijatelja. Mališani su na kraju školske godine, slijedi im ljetni odmor, a zatim povratak u drugi razred, novi zadaci i učenje. U tome im želimo puno uspjeha, da odrastaju upijajući znanje koje im prenose njihovi nastavnici, da im djetinjstvo bude lijepo i veselo i da odrastaju u dobre i zadovoljne ljude.

ji/radiokrizevci.hr