Od jeseni kreće naplata parkiranja u Križevcima

Križevačkom poduzetničkom centru d.o.o. Križevci povjerava se obavljanje komunalne djelatnosti pružanje usluga parkiranja na uređenim javnim površinama: upravljanje uređenim javnim parkiralištima, njihovo održavanje, naplata i kontrola naplate parkiranja i drugi poslovi s tim u vezi i poslovi upravljanja sustavom javnih bicikala.

Razlog tome je da će se te komunalne djelatnosti najkvalitetnije obavljati putem gradske tvrtke obzirom da najbolje sami mogu odgovoriti na sve izazove i potrebe lokalne zajednice. Obzirom da je riječ o komunalnim djelatnostima koje se financiraju iz cijene usluge, sva financijska sredstva ostaju u gradu i koristiti će se za unapređenja same usluge i razvoj potrebne infrastrukture, stoji u obrazloženju odluke.

Vijećnici su jednoglasno usvojili ovu odluku no u raspravi su upitali zašto ti poslovi nisu povjereni Komunalnom poduzeću Križevci.

SDP-ov vijećnik Dejan Pernjak: -” Meni je osobno drago da će te poslove raditi gradska tvrtka, međutim zanima me zašto to ne može raditi Komunalno poduzeće po primjeru kao što je to u Koprivnici. Kolike bi cijene bile parkiranja. Podršku ćemo dati, no volio bih znati da li će biti jedna zona, dvije zone, da li će biti 2,3, 4 kune i nadam se da neće biti onoga lihvarenja koje su imali do sada koncesionari da su ljude pljačkali s onim manipulativnim troškovima. S obzirom da se radi o gradskoj tvrtki, mislim da ne treba zarađivati u tom pravcu na građanima. Da je naplata parkinga nužna, to je i više nego očito zbog abnormalnog broja automobila koji se parkiraju i to bezvremenski.” – rekao je Dejan Pernjak.

Ivan Majdak – LIPA :-“Prvo bih pitao kako je to sada moguće? Kad smo diskutirali o tome, kad smo raspisivali javne natječaje za koncesiju za parking u gradu i kad sam tom prilikom tražio da to preuzme Komunalno poduzeće Križevci, bilo mi je rečeno nije to baš tako kako ti misliš, to mora ići na javni natječaj, to se mora raspisati i provesti. Naravno, pozdravljam ovu odluku, da se konačno u Gradu došlo pameti i da se jedna ovakva djelatnost povjerava gradskoj tvrtki. Draže bi mi bilo da je to u sklopu Komunalnog poduzeća za koje smatram da ima više resursa, ali u redu ako ste odlučili da to bude Križevački poduzetnički centar. Zaposliti će se još ljudi, raditi će naši Križevčani i tome trebamo težiti. Draže mi je da svaka ta kuna od parkinga ostane u Križevcima nego da ode u Varaždin, Sesvete ili bilo gdje drugdje. Mi smo sad trebali imati tu kompletno sve podatke da znamo koliko je parkirnih mjesta, u kojim zonama, koje su cijene i da donesemo jednu kompletnu odluku, a ne da moramo tražiti na uvid što se dogovorilo, potpisalo i sklopilo. I mislim da trebamo uzeti model gdje nema one pljačke kad čovjek zaboravi 15 minuta i naplati mu se 100 kuna u 16 sati, a parking traje do 17 sati. O tome bi raspravili da smo dobili neki dokument u kojem je to sve jasno rečeno i gdje bi mogli dati neke primjedbe i savjete. Bilo bi to puno učinkovitije i bilo bi puno manje problema na samoj sjednici” – ” – kazao je Ivan Majdak.

Vijećnik Denis Maksić – HDS – složio se s prethodnicima da je trebalo konkretnije raspraviti o kompletnoj usluzi te rekao da mu je nejasno zašto je prijedlog za KPC, a Komunalno poduzeće je od 2001. godine registrirano za pružanje tu usluge.

“Imamo tamo, vjerujem, i osoba koje bi mogle biti preraspodijeljene na taj posao pogotovo što KPC-u dajemo sada gospodarsku djelatnost, a s druge strane on treba poticati gospodarsku djelatnost. Nadam se da nećemo zapošljavati nove osobe jer opet ćemo raditi dupli posao. U Koprivnici je sat 2 kune, a kazna je 28 kuna, znači cijena dnevne karte. Trebalo bi s te strane izregulirati, ako se nekome dogodi da zakasni da ne plaća 80 i više kuna “- rekao je Denis Maksić.

Pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove Grada Križevaca Sandra Vuketić odgovorila je na pitanje zašto tek sada, a nisu prije povjerili organizaciju parkiranja gradskoj tvrtki:

“Kada je istekao ugovor o koncesiji o organizaciji parkiranja, razmatrali smo najoptimalniji model obavljanja te komunalne djelatnosti. Uputili smo zahtjev za mišljenje nadležnom Ministarstvu da li je moguće direktno povjeriti organizaciju parkiranja gradskoj tvrtki. Dobili smo negativan odgovor. Rekli su da se isključivo koncesijom može dati organizacija parkiranja jer se radi o usluzi koja se ne financira isključivo iz gradskog proračuna. Uslijedile su s koncesijom žalbe, upravni sporovi,

i ponovo smo počeli proučavati kako je moguće da drugi gradovi to direktno povjeravaju gradskim tvrtkama, a mi smo dobili mišljenje da se to ne može. Ponovo smo uputili zahtjev za davanje mišljenja Ministarstvu, to je odmak godinu i pol, i ovoga puta dobili smo mišljenje da je moguće, ali tvrtka mora biti u 100-postotnom vlasništvu Grada Križevaca. Komunalno poduzeće to nije jer su tu i druge općine” – obrazložila je Sandra Vuketić.

Na kraju je gradonačelnik Mario Rajn dodao:

” Naplata ne počinje od sutra. Ne možemo na istom Vijeću donijeti ovu današnju odluku i sve uvjete. Na slijedećem Vijeću nas očekuje sve ono što sugerirate opravdano, pa je onda prilika i secirati taj dokument. Što se tiče preraspodjele ljudi, mi u Komunalnom zapošljavamo i strance i nemamo baš koga preraspodijeliti, pa ćemo vidjeti. Cjelovitiji dokument sa uvjetima i cijenama dolazi na slijedeće Vijeće i tada ćete ga moći secirati, kritizirati, dopunjavati i modelirati” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

ji/radiokrizevci.hr

foto:lh/radiokrizevci.hr