Održana konferencija u povodu završetka projekta Kuća ideja-prostor zajedništva u Svetom Petru Orehovcu

U Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu 27. svibnja održana je konferencija za medije i javnost u povodu završetka projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“.

Konferenciju je moderirala koordinatorica Društveno kulturnog centra centra Barbara Vugrinec, pozdravivši sve prisutne i najavivši tijek održavanja susreta.

Nakon toga se okupljenima obratio Antun Petric, predsjednik Kulturno umjetničkog društva Prigorec, koje je ujedno i nositelj projekta, zahvalivši se svim partnerskim udrugama na suradnji, kao i načelniku Općine Sveti Petar Orehovec Franji Poljaku na svesrdnoj podršci.

Voditeljica projekta Ana-Marija Petric Vlah predstavila je ukratko dvije godine trajanja projekta i podsjetila okupljene kako je tijekom 2020. i u prvoj polovici 2021. izgledala obnova i nadogradnja konferencijske dvorane Društveno kulturnog centra. Zatim je podsjetila na sve održane aktivnosti koje su se odvijale između svibnja 2021. zaključno do konca svibnja 2022. Bilo je tu pedeset radionica, dvadeset filmskih večeri, osam turnira u šahu, sedam turnira u pikadu, tri izložbe, dva festivala, dva koncerta i dvije predstave. Osim aktivnosti koje su bile zadane projektom, u Društveno kulturnom centru održane su i različiti drugi događaji, poput održavanja izložbe „Orehovčani u Domovinskome ratu“, predavanja o Eleonori plemenitoj Patačić. U Centru su se ugostili vinari iz Mađarske u sklopu projekta „Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec“ te je održana hvalevrijedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Križevci. Održana je izložba najljepše uređenih oku

nica, izložba sireva proizvođača s područja Općine Sveti Petar Orehovec, a svake subote u jutarnjim satima prostorije Centra su bile otvorene za animatore Orehovca i Miholca koji su organizirali druženja i edukativne susrete za djecu i mlade

Završnu riječ na konferenciji imao je načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak koji je izrazio zadovoljstvo s provedenim projektom, jer su se osim članova udruga partnera na projektu, na događanja u Društveno kulturnom centru odazivali žitelji Općine pa i šire.

Osim osnivanja Društveno kulturnog centra kao takvog, udruge na projektu „Kuća ideja-prostor zajedništva“ su puno postigle unazad godinu dana. Kulturno umjetničko društvo Prigorec kao nositelji projekta, predano su kroz radionice radili na promicanju i očuvanju folklorne kulturne baštine, održali izložbu rekonstruiranih narodnih nošnji te izdali brošuru o tradicijskome odijevanju i običajima na orehovečkom području pod nazivom „Tragovi zaborava“. Zahvaljujući vinarskim radionicama i na angažiranim stručnjacima koji su ih provodili, vinogradari i vinari Udruge „Sveti Vinko“, naučili su kako još bolje promicati vinsku kulturu, kako zaštiti svoje vinograde te kako povećati proizvodnju grožđa i vina. Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec zajedno s Udrugom uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak educirali su se o lokalnoj povijesti i važnim plemenitaškim obiteljima u ovome kraju, a u konačnici su uspjeli rekonstruirati povijesne vojničke odore plemenite obitelji Orehovečki, predstavivši je na izložbi zainteresiranoj javnosti. Vatrogasci Općine Sveti Petar Orehovec također su imali prilike educirati se na vatrogasnim radionicama i to od ljudi koji dolaze iz samog vrha Hrvatske vatrogasne zajednice pa i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Završnom taktičko-pokaznom vježbom članovi VZO-a Sveti Petar Orehovec pokazali su razinu svoje spremnosti i osposobljenosti. Članovi Likovne udruge Sveti Petar Orehovec su kroz radionice okupili su oko sebe nove umjetnike te održali izložbu slika naive.

Zaključak konferencije je bio kako su raznim događanjima i aktivnostima stanovnicima Općine i cijelog Potkalničkog prigorja ponuđeni su zanimljivi i kvalitetni sadržaji, kojima male lokalne sredine često oskudijevaju te se na taj način obogatio i društveni život.

Završna konferencija za medije je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.