Proglašeni su najbolji na “Međunarodnoj izložbi vina križevačkih goric 2022”

Održana je Međunarodna izložba vina „Križevačkih goric 2022.“. Izložbi vina i dodjeli nagrada prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.
Međunarodna izložba vina Križevačkih goric 2022. u organizaciji Udruge vinograda i vinara „Bilikum“ Križevci podržana je od grada Križevaca i financirana iz Programa suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. iz projekta Cross-border wine routes 2.


Svečanu izložbu i dodjelu diploma otvorili su zajedničkim snagama župan Darko Koren i gradonačelnik Mario Rajn te svima gostima poželjeli dobrodošlicu i zahvalili na velikom uloženom trudu.


„Polazeći od toga kako je vinogradarstvo važna grana poljoprivredne proizvodnje, pogotovo na području Hrvatske gdje zauzima značajno obradive površine i kojom se bavi značaj dio stanovništva, dolazimo do pitanja kada i na koji način kultura uzgoja vinove loze usadila na naše prostore. Ovogodišnja izložba vina dobar je promjer uspješnog uzgoja i brige o vinovoj lozi ne samo na području Kalničkog Prigorja već i izvan granica Lijepe naše. 30 uzorka je ocijenjeno zlatnim diplomama, a 63 sa srebrnim diplomama, 29 brončanim diplomama i 11 s priznanjima. Značaj vinogradarstva i vinarstva u prošlosti ima temelj u sadašnjosti, a vjerujem imat će i u budućnosti, zato Vas pozivam da uživate u svim pristiglim vinima, ali uvijek moramo se držati pravila iz Križevačkih Štatuta: „Uživaj vino, ali pameću većom, umjerenost sama radja ti srećom!“ – ističe Udruga vinograda i vinara „Bilikum“ Križevci, predsjednik Denis Maksić


Dodjela diploma i priznanja:


Za Gradonačelnikovo vino 2022. godine:

  • OPG Kamenjak – Kleščec od prezrelog grožđa
  • OPG Kamenjak – Traminac
  • OPG Denis Bužić – Pinot Crni

Najbolje vino izvan Republike Hrvatske za 2022. godine:

  • Kranicz Laszlo – Zeleni Vetlinac

Za Šampiona Križevačkih goric za 2022. godinu:

  • OPG Kamenjak – Kleščec od prezrelog grožđa – plaketa, diploma
  • Tomica Podhraški – Chardonay macerat – plaketa, diploma

Za Šampiona izložbe za 2022. godinu:

  • OPG Kamenjak – Kleščec od prezrelog grožđa – plaketa, diploma

lh/radiokrizevci