Razgovor – Branka Špoljar, ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige : I dalje najtraženiji klavir, gitara i tambura

Na kraju školske godine porazgovarali smo s ravnateljicom Glazbene škole Alberta Štrige Brankom Špoljar koja ističe da je godina bila turbulentna te da su i učenici i profesori jedva dočekali mogućnost da se, nakon korone, konačno može i nastava i koncerti ponovo odvijati uživo.

-Školsku godinu privodimo kraju sa 360 učenika. Osjeća se ipak neki pad jer ih je prije bilo oko 400, pa je vjerojatno korona i na nama ostavila traga. Vjerujem da će se sve vratiti na staro i mislim da možemo biti zadovoljni. Također možemo biti izuzetno zadovoljni da su, nakon dvije godine korone, naši učenici i nastavnici “navalili” na natjecanja i na koncerte. Kada su popustile mjere, mogli smo koncertna događanja otvoriti i za širu publiku.” – kaže ravnateljica Branka Špoljar.

Učenici Glazbene škole Alberta Štrige sudjelovali su već na brojnim natjecanjima i osvajali odlične rezultate. Natjecanja još uvijek traju i zasigurno će biti još uspješnih nastupa.

-“Čak devet koncerata smo imali kojima smo obilježili Dan škole, jedan u velikoj dvorani Hrvatskog doma, a ostali u našoj Koncertnoj dvorani. Krenuli su i koncerti gostujućih umjetnika, nastupio jer klavirski trio i najavljujem 13. lipnja koncert studenata tambure Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka i 14. lipnja koncert na kojem će nastupiti Trio Solenza. U petak krećemo i sa završnim koncertima naših maturanata ” – najavljuje ravnateljica.

“Od događaja ističem nedavnu promociju knjige “75 godina Glazbene škole” s kojom smo malo i zakasnili. Naime, 2020. godine je škola slavila 75 godina, ali zbog otežanih uvjeta smo stalno promociju pomicali i 10. lipnja je ta knjiga ugledala svjetlo dana. Kolegice Jelka Vukobratović i Zlata Životić su radile na knjizi i obrađena je detaljno povijest škole, sadrži sve važne događaje i datume te popis učenika koji su školu polazili u ovih 75 godina. “

Ravnateljicu Branku Špoljar zapitali smo i koji su predmeti najzastupljeniji i za koje vlada najveći interes.

-“To je već dugogodišnji standard da su najviše traženi i dalje klavir, gitara i tambura koji vode po broju upisanih učenika, ali i ostali instrumenti zauzimaju svoje mjesto. Već mjesec dana otvorene su prijave za ljetni rok upisa u Osnovnu glazbenu školu, a traju još samo do petka pa trebaju zainteresirani požuriti” kaže ravnateljica Branka Špoljar.

Učenici Glazbene škole predstaviti će se građanima i u petak, 3. lipnja u 19 sati, ovoga puta ne na pozornici nego na prozorima svoje škole. Pozivaju građane da ih poslušaju na “Raspjevanim glazbenim prozorima” Glazbene škole Alberta Štrige.

ji/radiokrizevci.hr