Znanstveni skup u spomen na prof. dr. sc. Valentina Puževskog – bio je učitelj srca

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije i Povijesno društvo Križevci organizirali su u petak u Križevcima znanstveni skup na temu “Povijest školstva sjeverozapadne Hrvatske – u spomen na prof. dr. sc. Valentina Puževskog. Na skupu sudjeluje veliki broj znanstvenika iz različitih znanstvenih, kulturnih i sveučilišnih institucija.

Uvodno su sudionike skupa pozdravili upravitelj Zavoda dr. sc. Ivan Peklić, ravnatelj Zavoda dr. sc. Franjo Tomić, predsjednik Povijesnog društva Križevci dr.sc. Dejan Pernjak, akademici Ferdo Bašić i Dragutin Feletar. U ime Gradske organizacije HSS-a prisustvovao je predsjednik Marko Martinčević, dok je skup otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel.

Izv. prof. dr. sc. Vladimir Strugar osvrnuo se na djelo Valentina Puževskog te govorio na temu “Škola je središnja tema stručno – znanstvenog rada Valentina Puževskog (značajan prinos školskoj pedagogiji)”.

Istakao je da je Valentin Puževski bio pedagog srca, afirmator odgoja, doajen i nestor hrvatske pedagogije, pedagog praktičar, pedagog tolerancije i humanizma, narodni učitelj prema životnom opredjeljenju, učitelj srca, organizator učiteljstva, pedagoški inovator te društveni i politički entuzijast.

Pod njegovim vodstvom izrastao je prototip škole otvorenih vrata kao pedagoškog rješenja za obveznu osmogodišnju školu. Opredijelio se za školu kao životnu kulturno-prosvjetnu instituciju određene društvene i životne sredine. Teorijska pedagoška razmišljanja pokušavao je praktično ostvariti, a na iskustvima do kojih dolazi, gradi svoje teorijske osnove o školi te time daje znatan doprinos školskoj pedagogiji u Hrvatskoj. Bio je stalno društveno angažiran, član Matice hrvatske, Družbe Braća Hrvatskoga zmaja i osnivač Zmajskog stola u Križevcima, ostavlja prepoznatljiv trag u političkom životu Hrvatske, jedan je od obnovitelja HSS-a, zastupnik u Županijskom domu Hrvatskoga sabora, a u Križevcima, s kojima je uvijek bio vezan neraskidivim vezama, bio je gradonačelnik od 1995. do 1996. godine.

Kako je navedeno i u knjizi “Škola škole”, objavljenoj u povodu 80. obljetnice života Valentina Puževskog, ljudske kvalitete profesora Puževskog vidljive su u njegovoj osobitosti, spremnosti za iskrenu i stvaralačku suradnju, izuzetnoj marljivosti, spremnosti za iskrenu i stvaralačku suradnju, humanom odnosu prema drugima. Njegovi stručni i znanstveni radovi ukazuju da se radi o čovjeku izuzetne energije, koja svojom originalnošću i svježinom daje važan doprinos bez obzira na kojem mjestu on ostvarivao svoje pedagoško djelovanje.

ji/radiokrizevci.hr