Matija Fortuna – nas glazbenike pokreće strast prema poslu koji radimo

Križevčanin Marija Fortuna, sve poznatije ime u glazbenim, dirigentskim krugovima, docent na Muzičkoj akademiju u Zagrebu kaže da već dugo vremena razmišlja što bi mogao vratiti svom gradu, Križevcima u kojem je stekao prva glazbena iskustva. Popričali smo s njime o njegovom glazbenom radu kao i održavanju prvog Ljetnog glazbenog kampa orkestra mladih glazbenika u Križevcima.

-Još kao maleni dječak znao sam da ću se baviti glazbom. Mladi čovjek se traži, bilo je tu i drugih mogućnosti i želja, ali na kraju sam se odlučio baviti glazbom. Sretan sam zbog toga, jer je nevjerojatan osjećaj raditi, a nemaš osjećaj da radiš. Nas glazbenike pokreće strast prema tom poslu koji radimo. Pokušavamo tu strast prenositi na mlađe ljude. Spominjem mlade, jer osim što radim na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao docent od prošle godine, posebno me veseli što sam i šef – dirigent Orkestra mladih glazbenika. To je udruga studenata koji su osnovali svoj orkestar, to su mladi ljudi koji žele više, koje ne zadovoljava samo sviranje u orkestru Muzičke akademije, nego su htjeli proširiti svoje znanje i vide se jednog dana kao članovi hrvatskih profesionalnih orkestara ili nekih orkestara van Hrvatske. ” – kaže Matija Fortuna.

“Nema napretka bez izazovnih programa. To me potaknulo da organiziram prvi kamp orkestra, za koji mi je ideja da jednog dana preraste u orkestralnu akademiju. Naš grad je u mene dosta uložio, posebno Glazbena škola Alberta Štrige i svakako bi ovom gradu dobro došao jednog dana glazbeni festival ili neke ljetne glazbene večeri. No, idemo malim koracima. Ovo je prvi kamp mladih glazbenika te u Križevce dolazi od 4. do 9. srpnja 40-tak studenata glazbe Muzičke akademije usavršavati svoje znanje sviranja u orkestru. S gudačima će raditi koncert majstorica HNK u Zagrebu Vlatka Peljhan, s drvenim puhačima dirigent Gradskog puhačkog orkestra Križevci Mario Komazin, s limenim puhačima Miro Saje iz Slovenije tako da je ovaj prvi kamp već internacionalni. Prof. udaraljki Josip Konfic će raditi sa sekcijom udaraljki. Jako smo zahvalni Glazbenoj školi i ravnateljici Branki Špoljar što nam je ustupila prostor i to nam je velika pomoć. Možemo koristiti i instrumente škole i zahvalan sam što možemo raditi u tako dobrim uvjetima. Ona podržava uvijek bivše učenike škole i to mi je drago. To je i poticaj za srednjoškolce koji su dobrodošli i biti će uključeni u rad” – izjavio nam je Matija Fortuna.

Prisjeća se Matija i vođenja Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige nakon svog oca Stjepana, a koji sada vodi Igor Kudeljnjak.

“Uvijek su to dobre generacije glazbenika koji ne samo da sviraju i nastupaju zajedno, nego su i povezani međusobno. Stvorila se lijepa generacija pomaganja i međusobnog poštivanja. Sjećanje koje me veže uz Tamburaški orkestar je jedno zajedništvo i poticanje na izvrsnost. Ta izvrsnost i ambicija se prenosi i na druge struke kojima se bave članovi orkestra. ” – kaže Matija.

Matija je ipak znao da se u budućnosti ne vidi u tamburaškom orkestru, nego je krenuo u drugom smjeru.

-“Sretan sam što je orkestar preuzeo Igor Kudeljnjak, što su jako uspješni i podigao je tu ljestvicu izvrsnosti te obnovio rad i Gradskog tamburaškog orkestra. Tamburaška priča se nastavlja u našem gradu.

Što se tiče mog usavršavanja, to je dirigiranje koje traži od glazbenika cjeloživotno učenje, dirigiram djela koja nikada nisam dirigirao. U rujnu nas očekuje, na poziv Minstarstva vanjskih poslova i hrvatske ambasade u Berlinu, obilježavanje 30-te obljetnice hrvatsko-njemačkih veza i tamo ćemo odsvirati cjelovečernji simfonijski koncert. Predstavljamo hrvatsku glazbu, ali ćemo izvesti i uvertiru Webera “Strijelac vilenjak”. To je meni najdraža opera i htio bih je jednog dana postaviti.” – doznali smo od Matije.

Radio je s poznatim dirigentima i stekao dragocjena iskustva koja će mu pomoći u daljnjem radu i usavršavanju.

Poziva Križevčane da ih podrže na koncertima 6. srpnja kod kapelice svetog Marka Križevčanina gdje će se predstaviti svirači orkestra kao solisti ili komorni glazbenici. Nakon toga, 8. srpnja u 20 sati održati će koncert u Hrvatskom domu gdje će pokazati dio onoga što su radili u kampu. Završni koncert održati će se u Štrigovi u Zmajevu vrtu gdje će se Orkestru pridružiti sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Blanka Tkalčić, tenor Filip Filipović i bariton Miljenko Turk.

ji/radiokrizevci.hr