Nakon današnjih vrućina, ponovno stiže velika promjena vremena

Razdoblje promjenjivijeg vremena potrajat će do nedjelje, ponegdje i ponedjeljka, a vrućina će se u većini kontinentalne Hrvatske zadržati još samo u petak. I to ponovno izraženija, uz umjerenu, u unutrašnjosti Dalmacije i veliku opasnost od toplinskog vala. Valja spomenuti kako će dotok topline tijekom petka pridonijeti padu tlaka i dodatnom pogoršanju – zbog vrućine i sparine – ne osobito povoljnih biometeoroloških prilika, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Uz subotnje pljuskove i grmljavinu zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu sredinom tjedna opet uz vrućinu opasnu za zdravlje. Prije toga, upozorenja na opasne meteopojave na Jadranu 3 dana nema jer se prognozira sunčano i za doba godine prosječno toplo vrijeme, uz buru i tramontanu, koje će prolazno jake, gdjekad na udare i olujne biti za vikend, osobito tijekom subote, kada valja upozoriti i na neverine.

Zbog te nove promjene vremena s petka na subotu u većini unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka ponovno će doživjeti skokovitu promjenu, koja će malo smanjiti dosadašnju srpanjsku iznadprosječnu toplinu. Pritom će temperatura zraka, koja je u neke prošlotjedne dane bila čak na rekordnim vrijednostima, doći na sasvim prosječne. No, samo prolazno i krakotrajno – već od srijede slijedi novo zatopljenje.

Foto: pixabay