Ohrabrujuće – raste broj obrtnika

Usprkos svim poteškoćama, u posljednje vrijeme raste broj obrtnika. Trenutno ih je u Koprivničko-križevačkoj županiji nešto malo manje od 1800. Na području grada Križevaca i okolnih općina ih je nešto manje od 500.

“Kao što se vidi iz ovih brojki, u zadnjih nekoliko godina bilježi se značajan porast broja obrtnika. Ako se ovako nastavi, vrlo skoro ćemo na našem području imati broj obrta kakav je bio u najboljim godinama obrtništva, znači da ćemo dostići one brojeve za koje smo mislili da neće više nikada biti” – rekao nam je tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać.

Razlozi povećanju broja obrta su i poticajne mjere za otvaranje obrta.

“Jedan od ključnih razloga za povećanje broja obrta je jedna vrlo kvalitetna mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a to je mjera samozapošljavanja. Kroz taj model i poticanje je veliki broj mladih ljudi

odlučio uzeti sudbinu u svoje ruke i otvoriti obrt. Dakle, što se tiče broja obrtnika možemo biti zadovoljni” – napominje Božo Barać.

“Nije lako otvoriti obrt, ali stvar je poslovne ideje. Mislim da je sustav postavljen tako i što se tiče Obrtničke komore i Udruženja obrtnika u Križevcima, ali i HZZ-a i drugih mjera Koprivničko-križevačke županije koja isto ima vrlo poticajne mjere za otvaranje novih obrta i trgovačkih društava, da je puno lakše upustiti se u svijet poduzetništva. Ti ljudi mogu dobiti dobar servis i podršku. Bitno je kod početnika da su sve te mjere postavljene tako da se smanji rizik za sve one koji se upuštaju u svijet poduzetništva. S informacijama koje dobivaju mogu sami ocijeniti da li je to isplativo ili nije. Svi članovima stojimo na raspolaganju za neke informacije ako se objavljuju neki natječaji, ako su neka sredstva na raspolaganju iz europskih fondova kako bi mogli dobiti što više bespovratnih sredstava i razvijati se.” – istakao je tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevčke županije.

“S obzirom na stanje na tržištu i potrebama za obrtnicima, možemo reći

da nemamo skoro nikakvih djelatnosti previše. Sve te usluge i proizvodi su jako traženi. Jako je teško danas naći majstora za bilo koji posao i dugo treba čekati na neke usluge. Mislimo da za sve one koji žele registrirati obrt, koji su stručni i znaju raditi, ima dovoljno posla i u našoj županiji, ali i na širem području. Trenutno ne možemo reći da imamo u nijednom sektoru previše obrtnika i da nema dovoljno posla za njih.

I u samom obrazovanju kažemo da nema niti jednog zanimanja sa liste vezanih obrta, a da to nije deficitarno zanimanje, ne samo u našoj županiji nego u cijeloj Hrvatskoj, ali naravno i u Europskoj Uniji koja je postala sad jedinstveno tržište rada.” – kaže Božo Barać.

“Nakon dugo vremena upisi u strukovna zanimanja su bili atraktivni u školama naše županije. Mislim da smo konačno krenuli ka jednom pravcu da se u društvu eliminiraju predrasude o tome da su to manje atraktivna i važna zanimanja. Siguran sam i da je urodilo plodom sve ono što smo zajedno činili na promociji upisa u ta zanimanja na čelu sa Koprivničko-križevačkom županijom. Gospodarska komora, Obrtnička komora, HZZ, naše srednje škole, suradnja s osnovnim i srednjim školama i predstavljanje tih zanimanja dalo je rezultate i ove godine, nakon dugo vremena, imamo jako dobar upis u ta zanimanja. Važan nam je jedinstveni model obrazovanja, odnosno hrvatska verzija dualnog sustava obrazovanja gdje je naglasak na praktičnoj nastavi i uz teoretska znanja stječu se i vještine kako bi se ta djeca nakon završetka škole mogla odmah uključiti u proces rada. Tim učenicima je Ministarstvo gospodarstva osiguravalo do sada stipendije i nadam se da će to biti i ove školske godine. Ono što nas čini najzadovoljnijim je da ih nakon završetka škole čeka sigurno radno mjesto, dok oni koji žele mogu i nastaviti školovanje.”- rekao je o obrazovanju tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać.

Na pitanje o pripremama za ovogodišnji Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije u Križevcima tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać ističe da se pripreme uvijek vrše nakon što završi prethodni sajam.

“Nadamo se da neće biti problema s pandemijom i ako se nešto nepredviđeno ne desi, planiramo ove godine vratiti sajam u sportsku dvoranu i raditi ga kao što je bio svih godina prije. Intenzivnije će se s pripremama i organizacijom Sajma u Križevcima krenuti nakon završetka ljeta.” – odgovorio je Božo Barać.

ji/radiokrizevci.hr