Savjeti za pripremu automobila prije polaska na godišnji odmor

Mnogima putovanje autom predstavlja dio svakodnevice, jer odlaze na posao i vraćaju se kući upravo tim prijevoznim sredstvom. Mnogi pak najčešće odabiru upravo auto kao prijevozno sredstvo za neka dulja putovanja, primjerice za putovanja u inozemstvo ili na more. Zbog čestih gužvi na prometnicama, ali i velikih temperatura ljeti, važno je stoga da se vaše vozilo nalazi u dobrom stanju kako biste njime sigurno putovali.

Priprema automobila za zimsku vožnju nešto je kompliciranija od ljetne pripreme jer podrazumijeva zimske gume, lance za kotače i sličnu opremu. Ipak, i za ljetnu vožnju vrijede neka pravila.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako je u slučaju putovanja potrebno provjeriti ispravnost vozila. To uključuje provjeru razine ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu te tekućine za pranje stakala. ”Zbog izbjegavanja vrućine savjetujemo putovati noću ili u ranim jutarnjim satima”, kažu u MUP-u.

Savjet o općenitim smjernicama za vozače koji kreću na put u ljetnim mjesecima, s nama je podijelio i Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra Hrvatskog autokluba. ”Prije polaska na godišnji odmor, posebice do udaljenijih odredišta, vozači moraju prekontrolirati stanje vitalnih dijelova automobila. Idealnu i, prije svega, sigurnu vožnju obavit će tehnički ispravno vozilo i zdrav i odmoran vozač”, rekao je te također dodao kako iz iskustva znamo da je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti na put u ranim jutarnjim satima. 

Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. ”Autoceste su sigurnije i brže provozne, ali i na njima kao i na državnim ili lokalnim cestama valja voziti pozorno. Bitno je imati dovoljno tekućine poput vode, čaja ili sokova i, za svaki slučaj, dovoljno hrane. Jednako tako, poželjan je i pun spremnik goriva, a prije putovanja treba prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i svih tekućina, dodaje Bjelajac.

Vožnja je naporan posao i umor raste proporcionalno s duljinom vremena provedenog u vožnji. ”U pravilu se javlja umor nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje”, tvrdi Bjelajac te dodaje kako na smanjenje umora povoljno djeluju ugodna atmosfera u vozilu, ležerni razgovor sa suputnicima, slušanje primjerene glazbe te razne promjene koje se događaju tijekom vožnje poput izmjene okoliša, raslinja, režima vožnje i slično.

Provjetravanje vozila, prije ili za vrijeme vožnje, dat će više svježega zraka i povoljnu mikroklimu u vozilu. Ali, ne pretjerujte, kao ni s pretjeranim hlađenjem prostora u vozilu (preporučljivo je imati 5 stupnjeva nižu temperaturu od vanjske)”, tvrdi. Prije samog polaska na put pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. Brzinu kretanja vozila nužno prilagodite stanju i uvjetima na cesti.

Izvor: HAK

Foto: pixabay