Susret – Zoran Homen slikar, arheolog, član Stručnog savjeta za likovnost Hrvatskog sabora kulture

U stručne savjete Hrvatskog sabora kulture nedavno su na sjednici Upravnog odbora HSK izabrani i Križevčani. U članstvo Stručnog savjeta za puhačku glazbu imenovan je Mario Komazin, prof. dirigent Gradskog puhačkog orkestra Križevci, a u Stručni savjet za tamburašku glazbu imenovan je Igor Kudeljnjak, prof., dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Križevci i tamburaških orkestara Glazbene škole “Alberta Štrige”. U članstvo Stručnog savjeta za likovnost iz Križevaca je imenovan Zoran Homen, slikar i arheolog. Članovi stručnih savjeta imenovani su na četiri godine, objavio je Hrvatski sabor kulture.

Slikar i arheolog Zoran Homen ističe da je to jedno vrijedno priznanje s obzirom na njegovu dugogodišnju aktivnost vezanu uz okupljanje likovnih stvaralaca:

“Zadnjih 45 godina radim na tome. Sjećam se, prof. Vladimir Srimšek i ja smo znali ići po kućama i nosili smo iz soba slikara još mokre slike na izložbu. Željeli smo samo da okupimo te ljude i zainteresiramo ih za izlaganje. To su prepoznali u Hrvatskom saboru kulture koji organizira te godišnje smotre amaterskog stvaralaštva ne samo na planu likovne umjetnosti, već je tu i glazba. Već sam u žiriju bio i prijašnjih godina. Dešavalo se da dođe preko 300 slika, a treba odabrati 80 jer u galeriju toliko stane. Teško je to autorima objasniti jer sve slike su dobre. S godinama vidimo da se ta kvaliteta jako unapređuje, da ljudi prate neke nove trendove umjetnosti, da imamo odličnih portreta, prekrasnih akvarela koje smo nagrađivali, mladih autora pa smo jedne godine nagradili Križevčanku Luciju Kovačić koja će se sada školovati u Nizozemskoj. Bilo je i to prepoznato na neki način i sigurno poticajno. ” – kaže Zoran Homen.

Naš sugovornik je nekoliko puta organizirao da i Križevci budu domaćin izložbi Hrvatskog sabora kulture.

-“Na ponos nas, Križevaca i likovnog stvaralaštva mene su ponovo imenovali u taj Stručni savjet pa ćemo se truditi i dalje unapređivati umjetnost”- zaključio je Zoran Homen.

I on sam nastavlja dalje aktivno sa slikanjem koje je prepoznatljivo kod mnogih građana ne samo u Križevcima, nego i puno šire, od Hrvatske do drugih zemalja, ali i prenositi to znanje i umijeće na mnoge druge generacije.

ji/radiokrizevci.hr