Sve je spremno za spektakl otvaranja Pelješkog mosta

Iako mnogi nisu vjerovali da će se ovaj projekt, zbog tehničke složenosti i visoke cijene, ikad realizirati, danas bi u promet trebao biti pušten Pelješki most.

Radi se po mnogim kriterijima o grandioznom projektu, od same njegove cijene od 420,3 milijuna eura, preko sufinanciranja iz Europske unije koja nam je bespovratno za njega dala 357 milijuna eura, preko same njegove duljine od 2400 metara pa sve do tehnologije i brzine njegove gradnje – izgrađen je u svega 3,5 godine.

Most je za mnoge u EU pomalo kontroverzan, naravno ne zato što bi netko dovodio u pitanje potrebu povezivanja hrvatskog teritorija ili pak njegovu cijenu, već što su preko njega na mala vrata na europsko građevinsko tržišta ušli Kinezi koji su ga realizirali.

Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta na odmorištima Brijesta i Komarna.

Od 10 sati Pelješki most bit će otvoren za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona.

Samo svečano otvaranje “svehrvatskog projekta” mosta počet će u 20.15 na odmorištu Komarna, a predviđeno je da će trajati oko sat i pol. Svi zainteresirani građani prijenos svečanosti otvorenja moći će pratiti putem videozida na odmorištu Brijesta i televizijskim prijenosom na HTV1.

Nastupit će, među ostalima, Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne skupine, kulturno-umjetnička društava, pjevači. Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a bit će izvedena i skladba Mateja Meštrovića specijalno komponirana za ovu prigodu.