Tamara Premuš – predsjednica Udruge “Maslačak” Križevci – projektima osiguravamo sredstva i idemo u dogradnju prostora

Udruga “Maslačak” brine o svojim članovima kako bi im organizirala razne aktivnosti i pružila pomoć i podršku. Osnovana je upravo s ciljem pružanja socijalne podrške unapređenja kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Pomaže djeci i mladima s teškoćama u razvoju, osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima, udomiteljima i skrbnicima. Prvenstveno okuplja mlade iznad 21. godine života, stručnjake, vanjske suradnike i prijatelje koji mogu i žele pridonijeti njihovoj boljoj kvaliteti života te osmišljava projekte i programe za organizirano provođenje slobodnog vremena i rehabilitaciju članova te brigu o ostvarivanju prava roditelja i djece.

Za sve potrebna su sredstva pa se javljaju na razne natječaje.

Predsjednica Udruge “Maslačak” Tamara Premuš kaže da je nedavno potpisan ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji.

“To je sada već drugi trogodišnji program i osigurana su nam sredstva do 31. svibnja 2032. godine. To nam je velika stvar jer imamo na što računati idućih godinu dana. Prijavili smo i projekt na Ministarstvo znanosti i partneri smo na prvom europskom projektu Zaklade “Volim Križevce”. Jedan projekt smo prijavili sa Centrom za mlade Križevci, sa Gradom Križevci smo potpisali projekt “Zajedno za bolje sutra”, financira ga i Koprivničko-križevačka županija i s njima smo potpisali dva ugovora. Stvarno se trudimo osigurati sredstva.” – kaže Tamara Premuš.

Udruga “Maslačak” sudjeluje i u europskom projektu kojeg je nositelj, a partneri su udruge iz Đurđevca i Bjelovarate su suradnici iz Centra za mlade Križevci. Održano je već 10 radionica, a preostale su još dvije i 3 okrugla stola. Projekt traje do početka prosinca

Svakodnevno se odvija Poludnevni boravak sa rehabilitacijskim i radnim aktivnostima.

“Stvarno se trudimo osobama iznad 21. godine upotpuniti život i dati kvalitetu, ali radimo i sa mlađom djecom koja su smještena u Domu svetog Marka Križevčanina.” – ističe Tamara Premuš.

Predsjednica Tamara Premuš zahvaljuje svima koji im pomažu, koji imaju razumijevanja i empatije. Među njima je Off roda klub Haganj koji im je uručio sredstva za nedavno održane utrke, a sakupilo se blizu 10.000 kuna.

“Sve ćemo koristiti za dogradnju naše kuće u Gundulićevoj ulici gdje imamo radno-okupacijske radionice. Tamo ćemo zatvoriti terasu i još malo produžiti čime bi dobili 80 kvadrata zatvorenog prostora. Za vanjske radove smo većinom sve nabavili kroz donacije, osim stolarije. Trebaju nam troja vrata i dva prozora, pa ako netko želi pomoći, može nas kontaktirati. S radovima krećemo 1. kolovoza kada korisnici idu na kolektivni godišnji. Slijediti će unutarnje uređenje. Nešto namještaja već imamo, trebati će radijatori, ali snaći ćemo se. Bit će to lijepo dok se sve složi i imati ćemo više prostora.” – napominje Tamara Premuš.

Osobama iznad 21. godine to je jedino mjesto gdje mogu doći i družiti se sa svojim vršnjacima. Idu na izlete, natjecanja, upoznaju grad i okolicu i raduju se tome. Drago im je da ih se u tome podržava i da imaju mnogo prijatelja s kojima mogu surađivati.

ji/radiokrizevci.hr