Tijekom prvih šest mjeseci turistički promet gotovo na razini 2019.

U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine turistički promet gotovo na razini 2019., a i financijski rezultati bolji su za 24 posto u odnosu na tu rekordnu godinu, priopćilo je u petak Ministarstvo turizma i sporta

Ministarstvo se pritom oslanja na pokazatelje eVisitora i porezne uprave o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom charteru te o vrijednosti fiskaliziranih računa.

Prema podacima eVisitora, u Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 5,7 milijuna turističkih dolazaka i 24,7 milijuna noćenja. To je 120 posto više dolazaka i 107 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Strani turisti ostvarili su 21,4 milijuna noćenja, a domaći 3,3 milijuna.

U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, ostvareno je 83 posto dolazaka i 94 posto noćenja.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (7,9 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,2 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (4,2 milijuna). Zatim slijede Zadarska županija (2,8 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (2 milijuna) te Šibensko-kninska županija (1,2 milijuna).

Prema odredištima, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču i Zagrebu.

Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Ujedinjene Kraljevine i Češke. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, objektima u domaćinstvu i kampovima.

Foto: pixabay