U SŠ “Ivan Seljanec” za jesenski rok ostalo samo 5 slobodnih mjesta

Završeni su upisi u ljetnom upisnom roku u prve razrede srednjih škola. Ove godine bio je dobar odaziv učenika za upis u strukovna zanimanja, potvrdila nam je ravnateljica Srednje škole “Ivan Seljanec” Gordana Juran Ratković.

” U prvom upisnom roku, ovom ljetnom upisivali smo učenike u prvi razred u tri četverogodišnja i u nekoliko trogodišnjih zanimanja. Imamo još nešto vrlo malo mjesta. U potpunosti su nam popunjeni četverogodišnji smjerovi: komercijalist, građevinski tehničar i tehničar cestovnog prometa. Za njih je već prva dva dana bilo puno prijava. Iznenađeni smo jer su nam i svi drugi programi bili brzo popunjeni. U trogodišnjim zanimanjima to je automehaničar koji je popunjen, strojobravar i krojač gdje imamo još po 2 slobodna mjesta. Popunjeno je usmjerenje za kuhara i konobara, a za zidara je ostalo još jedno mjesto. Imamo još zanimanje pomoćni kuhar i slastičar gdje ima nešto slobodnih mjesta i to je za djecu s teškoćama.-” kaže ravnateljica Gordana Juran Ratković.

Ohrabruju ovi podaci, jer u cijeloj zemlji nedostaje radnika u strukovnim zanimanjima, odnosno majstora . U Srednjoj školi “Ivan Seljanec” imaju dobre uvjete za školovanje te posebno odvijanje praktične nastave.

-“Vjerujem da su to učenici i roditelji konačno prepoznali. Imamo dosta dobre opremljene radionice i praktikume. Dobro su nam došla od Grada sredstva za dodatno opremanje specijalizirane učionice. Također smo u nabavi sredstava za kuharski i konobarski praktikum, za naše učionice posluživanja i kuharstva gdje stvarno imamo lijepe uspjehe. Potrebno je ulagati da držimo trend. Trudimo se opremati i ostale učionice u suradnji s našim osnivačem, Koprivničko-križevačkom županijom. Uvjeti će biti sve bolji i neka djeca uče i rade da bi bili jednog dana dobri majstori” – poručuje Gordana Juran Ratković.

Iako škola ima uvijek uspješnih učenika, ove godine posebno se ističu kuhari i konobari koji su osvojili prva mjesta na Međunarodnom natjecanju “Biser mora”. Sudjelovali su u dvije discipline i dobili zlatne medalje.

-“Posebno bih istaknula učenike, to su Antonelo Horvat i Veronika Vrbančić te Mihael Bočkaj u posluživanju, tj. disciplini flambiranja kao konobar te njihovi mentori Mišel Doskočil i Boro Petrek. Stvarno su uspješni, odlični, a podsjećam da je učenik Antonelo Horvat dobio i dovoljno bodova te proglašen najboljim učenikom u strukovnim zanimanjima u Hrvatskoj. To je nagrada “Šegrt Hlapić” koju dodjeljuju Ministarstvo gospodarstva i Obrtnička komora. U to je uložen veliki trud, puno rada. vježbi i nama svima su na ponos” – rekla je ravnateljica.

Vjeruje se da će preostalih pet slobodnih mjesta (2 za krojača, 2 za strojobravarA i 1 u zanimanju zidar) biti popunjeno u jesenskom roku, kao i 1-2 slobodna mjesta za pomoćnog kuhara i slastičara u koje se upisuju djeca s teškoćama.

ji/radiokrizevci.hr