Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško o križevačkim “aferama”, dvorani, kreditima, listama čekanja u vrtićima…

Kupljeno za 1 015 000 kn , a Grad će to platiti 2 500 000 kn, je li to nova afera u Križevcima?

Pitali smo zamjenika gradonačelnika Šaška.
Kaže da on u tome ne vidi ništa čudno. Dok se bivši Centar za reprodukciju u Potočkoj prodavao (ne tako davno) gradska vlast nije imala nikakvu ideju što bi s tim zemljištem( inače o tom prostoru niz godina se govori u smislu proširenja sportsko-rekreacijske zone) i zato ga nisu ni pokušali kupiti. Kasnije je došla ideja o 3. Osnovnoj školi i mogućnostima prijave na natječaj pa su odlučili kupiti to zemljište, ali za jedan i pol puta veću cijenu. Razmišljali su kaže Šaško i o lokaciji iza bivše vojarne, ali tamo su privatne parcele. Zanimljivo, pa i ova u Potočkoj je privatna.
U svakom slučaju umjesto za milijun Grad istu česticu kupuje za oko 2,5 milijuna. Afera ili ne, no 1,5 milijuna je više nego je moglo biti.

Afera odvjetničkih troškova?

Pitali smo ga i zašto je Grad platio preko 640 000 kuna odvjetničkom uredu za posao koji su službe mogle odraditi besplatno?
” Stvar je vrlo jednostavna, s tim Društvom je sklopljen ugovor da oni u ime Grada jednostavno ishode sve troškove koje bi teleoperateri trebali plaćati Gradu za pravo puta preko naših čestica. Do sada to nije nitko naplaćivao u Križevcima. Sklopili smo ugovor gdje oni u postotku od naplate dobiju svoj trošak…oni su stvarno fakturirali tih 640 000 kuna” kaže Šaško.

U postotku to je 30%!? Provjerili smo i Šaškove tvrdnje da do sada nije naplaćena ni jedna kuna. Netočno, Križevci korištenje javnih površina HT-u naplaćuju još od 2008. godine, a tadašnje gradske službe sve su odradile same bez ikakvih odvjetničkih troškova, a imali su i potpisan ugovor!?
Hoće li ovo dobiti i neki sudski epilog vidjet ćemo, no činjenica je da je vodstvo Grada potrošilo 640 000 kuna za posao koji su te iste službe 2008. odradile same kao što su i sada određene lokalne samouprave učinile i pitanje je je li to nepotrebno potrošen novac poreznih obveznika?

Na Šaškovo komentiranje da to nisu oni mogli sami odraditi, pokazali smo mu riješenje HAKOM-a na primjeru jedne općine, koja je kao i niz drugih u Hrvatskoj to sama odradila. Šaško je ponosan na to da im je ostalo više od 1,4 mil. kn, a po ovome je moglo ostati više od 2 milijuna kuna!
Afera ili ne, vidjet ćemo, no Križevci su ostali bez 640 000 kuna?!


Šaško kaže da će se problem vrtića riješiti gradnjom novog za koji imaju projekt i prijavili su se na natječaj ministarstva. Gdje bi se taj vrtić trebao graditi i koji su mu kapaciteti nismo saznali.
Ulica Stjepana Radića bit će riješena, kaže Šaško. Navodi da imaju idejno rješenje i da su projekti pri kraju, novaca nemaju za sada, a ima još i ulica bez asfalta, ali riješit će se, navodi Šaško.
Šaško smatra da je osnivanje turističke agencije na trošak Grada opravdano i da građani već vide da dolaze “hrpe grupa” u Grad..” dođu, voze se biciklima, malo troše, jedu..” navodi Šaško.
Za zaduženje od 40 milijuna kaže da to nije ništa strašno, da Grad dobro stoji.
Je li zamjenik Šaško bezbrižan kao Petar Pan, jer kao što je izjavio na početku emisije, glavna odgovorna osoba je ipak gradonačelnik Mario Rajn.

Cijelu emisiju možete poslušati na našem portalu. /tik/