Završila prodaja trešanja – u OPG Babić zadovoljni ovom sezonom

“Sezona trešanja zatvorena je prošli tjedan. Gospođice su bile rodne, punog okusa i zdrave. U iščekivanju pripreme za iduću sezonu, zahvaljujemo svima koji su nas podržali” – objavljeno je na stranici “Gospođica trešnja” Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Babić iz Križevaca.

Ove godine voćnjak obitelji Babić bio je u punom rodu. Posađen je još 2015. godine na nešto više od jednog hektara. Godina je za voće dobra pa je i obitelj Babić zadovoljna urodom i prodajom trešanja. O tome kako se odlučio baviti time, na kraju ove sezone porazgovarali smo s Franjom Babićem.

-“Radi se na tehnologiji sadnje na slabo bujnim podlogama i to su mala stabla. To omogućuje lakše branje i održavanje te agrotehničke mjere u voćnjaku. To je novija tehnologija” – kaže agronom, voćar-vinogradar-vinar Franjo Babić koji se odlučio posvetiti voću, trešnjama i u nešto manjoj mjeri šljivama.

-“Bio mi je izazov ući u nešto novo što se nije baš radilo u našem kraju i nije se znalo kako će se takva trešnja ponašati obzirom na mikroklimu i tla koja su ovdje. Pokus je uspio. Glavni su problem kasni proljetni mrazevi te je bilo sezona kada je bilo i do deset mrazeva u travnju. To je faza kada je voćka u cvatu ili kad su tek formirani plodovi i kada su oni dosta osjetljivi na niske temperature. Ove godine je bilo mrazeva, ali nije bilo štete, pa je bilo obilja trešanja. ” – kaže Franjo Babić.

Na nešto više od hektara površine ima 1200 stabala. Na pitanje zašto se odlučio baš za trešnje, Franjo Babić ističe da one dolaze nakon jagoda koje su prvi svježe voće poslije zime.

“Tada smo željni voća i dolaze nam trešnje dok nema drugog voća pa smo se odlučili na sadnju upravo trešanja. Obzirom da je problem berba, nije dobro da sve dođu u isto vrijeme. Posadili smo zato devet sorata koje se međusobno oprašuju i tako imamo kontinuitet opskrbe. Pokazale su se dobre na našem području, slatke, krupne, pune okusa i arome.” – ističe Franjo Babić.

Tržište je bilo dobro, a osim narudžbe internetom, preko aplikacije “Zdravo Križevci” imali su štand na Strossmayerovom trgu, a po dojavi radili su i dostavu. Svake godine je sve više zainteresiranih kupaca. OPG Babić ponudit će kupcima i šljive kojih ima četiri sorte, a ima i daljnje planove u proizvodnji i preradi voća.

ji/radiokrizevci.hr

foto: RKŽ i Gospođica Trešnja-facebook stranica