Danas obilježavamo “Međunarodni dan ljevaka”

Međunarodni dan ljevaka obilježava se 13. kolovoza s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se, u svijetu orijentiranom na dešnjake, ljevaci svakodnevno susreću. Ljevaci svoj dan slave od 1976., a 1992. godine International Left-Handers Club proglasio je 13. kolovoza Međunarodnim danom ljevaka.

Danas ljevaci čine oko 15 % populacije, a ta brojka obuhvaća i svjetski poznate ličnosti, počevši od poznatih umjetnika Leonarda da Vincija, Michelangela, Beethovena i Bacha, preko fizičara Einsteina, pa do slavnih iz svijeta glume i glazbe, kao što su Paul McCartney, Angelina Jolie, Lisa Kudrow, Bill Gates, Eminem i mnogi drugi. 13 predsjednika SAD-a bili su ljevaci, uključujući Baracka Obamu i Billa Clintona.

U posljednjih se 100 godina broj ljevaka učetverostručio, a prilično su se promijenila i shvaćanja ljevorukosti koja se u davnoj prošlosti smatrala „nečistom“, dok se za lijevu ruku držalo da je „đavolja“. Zbog toga se djecu prisiljavalo da se više koriste desnom rukom, a nestanak praznovjerja pridonio je i povećanju broja ljevaka.

Iako u prošlosti ljevorukost nije bila poželjna, novija istraživanja idu ljevacima u prilog. Stručnjaci tvrde da ljevaci češće prelaze gornju granicu prosječnog koeficijenta inteligencije, brže razmišljaju i brže donose odluke. Skloniji su multitaskingu i individualnosti, a navodno se i brže oporavljaju od moždanog udara. S druge strane, ljevaci u prosjeku žive devet godina kraće od dešnjaka, skloniji su pesimizmu i alkoholizmu.

(novosti.hr)