Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta

Na Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta EU izražava solidarnost s više od 476 milijuna pripadnika autohtonih naroda diljem svijeta, kao što su narodi San i Khoekhoe u Južnoj Africi, narod Aimará u Andama, Maori u Novom Zelandu, sjevernoeuropski Laponci u Laponiji ili grenlandski Inuiti.

Ponovno naglašavamo svoju snažnu predanost poštovanju, zaštiti i ostvarivanju prava autohtonih naroda, kako je utvrđeno u Deklaraciji UN-a o pravima autohtonih naroda i međunarodnom pravu o ljudskim pravima. Autohtoni narodi nastanjuju gotovo četvrtinu ukupne svjetske površine. Oni su ključni čuvari i zaštitnici više od 80 % naše bioraznolikosti te posjeduju bogato znanje o održivom upravljanju zemljištem. Istodobno su među najpogođenijima ozbiljnim učincima klimatskih promjena i uništavanja okoliša.

Identiteti autohtonih naroda često su usko povezani s njihovom zemljom i jezicima. Autohtoni jezici složeni su komunikacijski sustavi razvijani tijekom tisućljeća. EU pozdravlja Međunarodno desetljeće autohtonih jezika (2022. – 2032.). Više od 4000 autohtonih jezika ugroženo je jer se mnogi od njih ne podučavaju u školama niti se koriste u javnoj sferi.

EU je predan promicanju sudjelovanja vođa autohtonih naroda i boraca za ljudska prava autohtonih naroda u razvojnim procesima i ključnim globalnim forumima za donošenje odluka. I dalje je ključna primjena načela savjetovanja s autohtonim narodima u dobroj vjeri radi dobivanja njihova svojevoljnog, prethodnog i informiranog pristanka u odlukama koje se na njih odnose. EU poduzima i mjere za učinkovitija pravila o odgovornom poslovnom ponašanju radi poticanja održivog i odgovornog korporativnog ponašanja, među ostalim na područjima autohtonih naroda.

EU je u više navrata upozorio na položaj boraca za ljudska prava. U 2021. ubijeno je najmanje 358 boraca za ljudska prava. Gotovo 60 % njih bili su hrabri borci za zaštitu zemljišta, okoliša ili prava autohtonih naroda, a više od četvrtine bili su pripadnici autohtonih naroda. Svi ti životi nepotrebno su izgubljeni. EU će nastaviti iskorištavati svoje politike, dijaloge, financijske instrumente i sve druge alate kako bi podržao autohtone narode i stao na kraj nekažnjavanju.

(EuropskovijećeVijećeEuropskeunije, pixabay)