Stiže promjena vremena, u unutrašnjosti donosi naprasan prekid toplinskog udara

Treći ovogodišnji toplinski val u subotu završava u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, dok će u istočnoj još postojati umjerena opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu i velika opasnost, koja će u tim krajevima prevladavati i u nedjelju, na srednjem i južnom Jadranu još i u ponedjeljak, prognozirao je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Pritom će pljuskova s grmljavinom – ponegdje i izraženijih – u subotu biti mjestimice u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a od nedjelje su mogući i drugdje.

Osim pada temperature zraka, ponegdje i kiše, osjećaju svježine do sredine sljedećeg tjedna pridonosit će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, a na Jadranu bura, koja će mjestimične olujne udare u subotu imati uglavnom podno Velebita, zatim i još ponegdje.

Nestabilne vremenske prilike u unutrašnjosti Hrvatske nastavit će se i u idućim danima. Kiše, lokalno i u obliku pljuskova bit će većinom na sjeveru unutrašnjosti te u unutrašnjosti Dalmacije, a dodatnom osvježenju pridonijet će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i jak.

Zbog najavljenog vjetra, mogućih grmljavinskih oluja, ali i dalje vrlo visokih temperatura na krajnjem istoku države i u priobalju, DHMZ je putem Meteoalarma cijelu Hrvatsku stavio pod neku vrstu uzbune. Žuta upozorenja zbog grmljavinskog nevremena proglašena su za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Baniju, Liku, Gorski kotar, Istru i sjeverno primorje. Narančasta upozorenja zbog ekstremno visokih temperatura proglašena su za kompletno priobalje te Dalmatinsku zagoru. Žuta uzbuna zbog visokih temperatura na snazi je za Slavoniju i Baranju. Zbog najavljenog jakog vjetra žuta upozorenja su izdana za Istru i sjeverno primorje te za sve hrvatske otoke.

Foto: pixabay