Svjetlost u slikama Ljubice Podhraški Blanuša

Rođena Križevčanka Ljubica Podhraški Blanuša posljednjih 15 godina živi i radi u Zagrebu. Uz svoju obitelj i posao, velika ljubav joj je slikarstvo. Zavoljela ga je sasvim slučajno.

-“Bavim se slikarstvom intenzivnije posljednje tri godine. Selili smo se u novi stan i zidovi su bili prazni. Šetala sam po selu pored Križevaca i vidjela starinsku, ruševnu klijet  i prozorsko okno. Pomislila sam kako bi bilo lijepo staviti neku sliku u to prozorsko okno. Tada sam kupila svoje prvo platno” – otkriva Ljubica Podhraški Blanuša.

-“Slikarstvo definitivno djeluje opuštajuće, meditativno i zaista cijeli proces, koliko je zahtjevan i iziskuje puno vremena, ali je i oslobađajući.

Željela bih da i moje slike tako djeluju na ljude koji ih gledaju.” – dodaje Ljubica.

Slika tehnikom ulja na platnu, a motivi su uglavnom priroda, povremeno neke figure.

-“Priroda djeluje iscjeljujuće na mene, na moj tok misli. Kada živite cijeli život u kući, blizu prirode i s prirodom, pa zatim odete u grad i živite u stanu, tek tada se desio taj proces u meni gdje sam shvatila koliko mi to znači i nedostaje. Stavila sam svoje slike na zidove i bili su kao prozor u ono što volim. Pronašla sam jedan krasan motiv na Kalniku i sada radim svoju najveću sliku” – kaže Ljubica.

Sada slika pretežno morske pejsaže: more, obalu, vodu, svjetlost.  Ovih dana izlagala je u klubu Azimut u Šibeniku te dobiva odlične kritike. Izložila je 32 slike, a prije dvije godine imala je dvije manje izložbe na Braču.

-“Ovo mi je ipak prva prava izložba, a nekih novih planova nemam. Jedini plan mi je dalje slikati. To ne mogu prestati i želim dalje raditi. ” – kazala nam je na kraju slikarica Ljubica Podhraški Blanuša.

Nadamo se da ćemo njene radove pune boja i svjetlosti vidjeti i u Križevcima.

ji/radiokrizevci.hr   

foto: klub Azimut Šibenik