Dogodilo se na današnji dan – 28. rujna

Iskrcavši se kraj Bulverhythea u Sussexu s oko 8.500 vojnika normanski vojvoda William I. Osvajač 1066. godine započeo je pothvat koji je u povijesti ostao zabilježen kao zadnja uspješna invazija na Britaniju. Uslijedila je bitka kod Hastingsa u kojoj je William pobijedio anglosaksonsku vojsku kralja Harolda Godwinsona koji je tom prilikom poginuo što se uzima za jedan od najvažnijih događaja u britanskoj povijesti. Gušeći pobune domicilnog stanovništva, eliminirajući staru aristokraciju i postavljajući normansko plemstvo na pozicije vlasti, William je u kratkom periodu učvrstio položaj svoje nove krune te time zauvijek promijenio ‘staru Englesku’.

Na prvom sastanku Generalne konferencije o težinama i mjerama (Conférence générale des poids et mesures – CGPM), koji je 1889. godine održan u francuskom Sèvresu, definirana je točna duljina 1 metra i težina jednog kilograma. Oba prototipa su izrađena od slitine platine i iridija i pohranjeni u Međunarodni biro za težine i mjere (Bureau international des poids et mesures) u Sèvresu.

Sir Alexander Fleming 1928. godine primijetio je kako mu se u laboratoriju pojavila plijesan koja ubija bakterije. Radilo se o tipu zelene plijesni u kojoj je francuski student medicine Ernest Duchesne još 1896. otkrio penicilin, no poznati antibiotik je u široku uporabu ušao tek nakon što ga je Fleming izolirao iz gljivice Penicillium notatum. Slučajno ili ne, iste godine Velika Britanija je izglasala Dangerous Drugs Act kojim je kriminalizirano posjedovanje kanabisa, a na isti dan 1971. godine izglasan je i Misuse of Drugs Act kojime se zabranila i njegova uporaba u medicinske svrhe. 

Nacistička Njemačka i Sovjetski Savez nakon invazije 1939. godine dogovorile su se oko podjele Poljske. Istoga dana Njemačkoj se predala Varšava u kojoj je nakon toga na vlast postavljen Generalgouvernement, isključivo od Nijemaca sastavljena kolonijalna vlada koja je okupiranim poljskim područjima upravljala tijekom II. Svjetskog rata.

Nakon uspješno izvedenog puča u Damasku, Sirija je 1961. izašla iz Ujedinjene Arapske Republike čime je ta država efektivno prestala postojati. U.A.R. je formirana 1958. spajanjem Egipta, Sirije i teritorija sjevernog Jemena, a njenim imenom se Egipat koristio sve 1970. kada je umro prvi i poslijednji predsjednik kratkoživuće unije, Gamal Abdel Nasser.

Posjetom bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona jeruzalemskoj ‘Svetoj stijeni’, muslimanima poznatoj kao Al-Haram As-Sharif na kojoj se nalazi džamija Al-Aqsa, jedno od najsvetijih mjesta Islama, 2000. godine započela je Druga Intifada. Sukobi su brzo eskalirali i proširili se na područje Zapadne obale i Gaze, a u njima je poginulo oko 5.500 Palestinaca i oko tisuću Izraelaca. Kraj Druge Intifade nije jasno definiran, ali smatra se da je njegov početak označila smrt Yassera Arafata u studenom 2004., a kraj sastanak u Sharm el-Sheiku održan u veljači 2005.

Među poznatim osobama rođenim na današnji dan najstariji je kineski filozof Konfucije, u domovini poznat kao ‘Učitelj Kung’ , čiji se rođendan prema tradicionalnom vjerovanju smješta u 551. godinu pr.n.e. Talijanski slikar Michelangelo Merisi da Caravaggio, začetnik baroknog slikarstva, rođen je 1571. u Milanu. Hrvatski književnik, novinar i ekonomist Mate Balota, pravog imena Mijo Mirković, poznat i kao ‘glas istarskog naroda’, autor brojnih znanstvenih i literarnih radova, rođen je u Raklju 1898. godine. Bivši finski vozač Formule 1 Mika Häkkinen, dvostruki osvajač najprestižnijeg automobilističkog svjetskog prvenstva, rođen je u Vantaai 1968. godine. Američka plesačica i burleskna ljepotica Dita Von Teese, pravog imena Heather Renée Sweet, rođena je u Rochesteru u Michiganu 1972. godine. Hrvatski tenisač Marin Čilić, osvajač juniorskog Roland Garrosa i US Opena, rođen je 1988. u Međugorju. Tri poznate glumice danas dijele rođendan. Francuska glumica Brigitte Bardot, koja se iz svijeta filmskoga glamura povukla na vrhuncu slave te se posvetila zaštiti životinja, rođena je 1934. u Parizu. Na današnji su dan rođene i Naomi Watts (1968.) i Mira Sorvino (1967.).

(metroportal, pixabay)