Gradsko vijeće Križevci – kako smanjiti potrošnju energije?

Vijećnik Hrvoje Gužvinec na sjednici Gradskog vijeća upitao je da li je Grad poduzeo konkretne mjere na javnim objektima i javnim ustanovama u kojima je osnivač vezano uz električnu energiju i grijanje, da se ide u zamjenu sijalica i da je manja potrošnja.

Gradonačelnik Mario Rajn odgovorio je:

-“Imamo važeći ugovor za isporuku plina do kraja sezone na svim javnim objektima. Sklopljen je sa tvrtkom Radnik opskrba i oni će ispoštovati ugovor. Što se tiče struje bit će povećanja cijene, probati ćemo reducirati račune nekim mjerama štednje što je i inače dobra praksa ponašanja. Grad Križevci je tri godine u programu gdje su postavljeni termostati u javnim objektima. Za 6 javnih objekata dobili smo sredstva iz EU projekta gdje smo dionici sa 15 drugih gradova, a nositelj je REA Sjever. Od ukupnog iznosa na Grad Križevce među 16 gradova, četvrtina sredstava, 250.000 eura odlazi na 6 javnih objekata za fotonaponske elektrane. To uključuje vrtiće, škole i sportske dvorane. Očekujemo ugovaranje izgradnje tih elektrana najkasnije tokom siječnja 2023. godine.

Javna rasvjeta je ugovorena na javnoj nabavi i 26. rujna počinje montaža u prigradskim naseljima. Svakako će to značajno doprinijeti uštedama u našim prigradskim naseljima. Rekli smo da ćemo podizati standard u prigradskim naseljima jer još uvijek dobar dio noći postojeća rasvjeta ne svijetli. Sa “ledicama” bi trebala svijetliti, no vidjeti ćemo koliko će to biti u kontekstu ušteda ” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

ji/radiokriževci