Ljetna škola za odrasle, Projekt: Savjetovalište Crvenog križa UP.02.2.1.08.0213

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.

„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provode se grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a planirano je i održavanje dvije ljetne i dvije zimske škole za odrasle.

Projektom je predviđeno da će savjete i edukacije u sklopu aktivnosti pružati stručnjaci iz raznih struka kao što su liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.

Prva ljetna škola za odrasle organizirana je od 19. do 23. rujna u križevačkom odmaralištu na otoku Pagu, a školu je pohađao 31 sudionik različite životne dobi.

Predavači u sklopu ljetne škole bili su doktorica Tara Golubić, socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec.

Edukacija je započela u ponedjeljak nakon dolaska i smještaja sudionika i predavača uvodnim obraćanjem predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđice Trbus koja je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo što je ovaj dugo željeni projekt konačno zaživio. Zatim je pozdravnu riječ uputila Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac ujedno i ravnateljica Županijskog društva Karlovačke županije koja je bila i u funkciji predstavnice Hrvatskog Crvenog križa, budući da je članica Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa. Ravnateljica Branka uputila je najprije čestitke predstavnicima Gradskog društva Crvenog križa Križevci na uspješno apliciranom projektu od kojeg može imati koristi cijela lokalna zajednica, te je naglasila kako će i njeno društvo iz ovog projekta zasigurno povući koju novi ideju za provođenje aktivnosti u njihovim društvima. Svim sudionicima poželjela je ugodan boravak u ljetnoj školi, uz puno edukativnih aktivnosti koje će im koristiti u svakodnevnom životu.

Sudionicima se obratila i voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima i predstavila im cjelokupni projekt i njegove aktivnosti. Predstavila je i predavače, nakon čega se prisutnima obratila Kristina Frtalić, predavačica iz područja psihosocijalne podrške. Kristina je uputila pozdrave sudionicima i izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku biti dio ovog projekta i naglasila važnost psihosocijalne podrške u svakodnevnim životu.

Nakon uvodnih obraćanja, svi sudionici dobili su priliku predstaviti sebe i razloge zbog kojih su se odlučili sudjelovati u projektu, svoja očekivanja, ali i predložiti teme za koje bi željeli da budu obrađene u ljetnoj školi ili na savjetovanjima koja se održavaju na tjednoj bazi.

Sudionicima je predstavljen i plan rada za ostale dane ljetne škole te su i oni mogli svojim prijedlozima dopuniti plan.

Budući da je projekt posvećen očuvanju zdravlja, a tjelesna aktivnost čini velik udio u tome, u plan rada uključena je svakodnevna jutarnja vježba. Vježba je provođena uz glazbenu podlogu koja je podizala raspoloženje te su članovi i sami tražili produženje ove sportsko- plesne aktivnosti.

Nakon razgibavanja uslijedila su edukativna predavanja i radionice.

Doktorica Tara Golubić održala je predavanje o tuberkulozi. U svom predavanju obuhvatila je povijesne činjenice, kao i današnje stanje po pitanju ove bolesti. Osvrnula se na uzročnike i način prijenosa, a nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su se sudionici raspitivali o stanju današnjih bolnica i ustanova koje pružaju smještaje za osobe oboljele od ove bolesti. Ova tema odabrana je iz razloga što se od 14. do 21. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze, a Glavne poruke Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u borbi protiv tuberkuloze su izravno uključivanje članova zajednice na lokalnoj razini uz provođenje zdravstvenih, psiholoških i socijalnih aktivnosti. Dosada je na taj način u mnogim zemljama svijeta znatno unaprijeđena pomoć oboljelim osobama i dostupnost njihovom liječenju, uz poseban doprinos protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om i tuberkulozom.

Još jedna tema koju je opširno obradila doktorica Tara Golubić je dijabetes. Ovo je široko rasprostranjena bolest koja pogađa sve skupine ljudi te je zbog toga dobila mjesto u ovoj školi. Nekoliko osoba koje su sudjelovale u ljetnoj školi ili njihovi članovi obitelji boluju od dijabetesa i članovi su Kluba dijabetičara. Ovom prilikom pozvali su i druge da im se pridruže u njihovim tjednim aktivnostima vježbanja i hodanja koje imaju pozitivan utjecaj na njihovu bolest. Naglasili su kako primaju i podupirajuće članove budući da njihova okupljanja imaju pozitivan utjecaj i na fizičko, ali i na psihičko stanje. Nakon predavanja i diskusije uslijedila su i individualna savjetovanja u kojima su članovi škole mogli doktorici postavljati pitanja vezana uz zdravstvene teme koje ih zanimaju.

U zdravstvenom dijelu dotaknuli smo se i teme melanoma i promjena na koži, oralnog zdravlja, alergija te zdravog i aktivnog starenja.

Voditeljica projekta, Antonija Pukec, održala je grupu predavanja koja su se odnosila na utjecaj prehrane na fizičko stanje čovjeka. U sklopu tih predavanja osvrt je bio na regulaciju prekomjerne tjelesne težine, predstavljen je način izrade plana zdrave prehrane, a najviše interesa izazvala je radionica pod nazivom „U zdravom tijelu zdrav duh- bojama do zdravlja!“

Radionica je bila posvećena izradi šarenih, zdravih i gustih napitaka, takozvanih smoothia. Sudionicima je predstavljen način izrade smoothia, mogući sastojci, a podijeljeni su im i recepti za izradu onih koje su imali prilike degustirati. Prije podjele recepata sudionicima su predstavljeni bazni sastojci i rečene neke osnovne karakteristike o njima te su tako imali priliku saznati kako je npr. redovita konzumacija banana dobra za spavanje, a jabuka za očuvanje zdravlja zubi. Nakon toga nastojali su pogoditi ostale sastojke te predložiti svoje ideje za zdrave napitke.

Socijalna radnica, Kristina Frtalić, koja je osposobljena i za pružanje psihosocijalne podrške sudionicima je kroz interaktivna predavanja predstavila pojam psihosocijalne podrške i ukazala na važnost njene primjene u svakodnevnom životu. Osvrnula se i na situacije kad se bolest pojavi kod bliske osobe. Prezentirala je načine kako pomoći i sebi i oboljeloj osobi kako uz fizičku bolest ne bi došlo i do poteškoća sa psihom čovjeka. Ukazala je na važnost slušanja i razumijevanja kod pružanja psihosocijalne podrške što je najbolje bilo prikazano kroz vježbu presavijanja i kidanja papira u kojoj su sudionici slušajući iste upute dobili različit krajnji rezultat. Dio ove grupe predavanja bio je posvećen i psihosocijalnoj podršci u slučaju gubitka bliske osobe te su prezentirane metode samopomoći i pomoći drugima.

Završni, peti dan ljetne škole bio je posvećen analizi i evaluaciji provedenih projektnih aktivnosti. Sudionici su dali i prijedloge tema o kojima bi željeli slušati u predstojećim predavanjima i školama, te su iznijeli svoje zadovoljstvo što su imali priliku sudjelovati u školi ovakvog tipa i upoznati ljude s kojima su razmijenili iskustva i stekli nova poznanstva i prijateljstva, ali i obnovili kontakt s ljudima koje su nakon mnogo godina slučajno baš u ovoj školi sreli što je još jedan od razloga za pozitivne dojmove.

U prilog tome govori i poruka nekoliko sudionika koji su po prvi puta sudjelovali u aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Križevci koja je glasila: „Nemojte nas zaboraviti za buduće aktivnosti!“