Održan okrugli stol “Uloga policije u Domovinskom ratu”

Udruga pripadnika ratne postrojbe policije Križevci u ponedjeljak navečer je u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” održala okrugli stol na temu “Uloga policije u Domovinskom ratu”. Gosti su bili Marijan Benko, nekadašnji glavni ravnatelj policije, Nikola Ivkanec, ratni zapovjednik Policijske postaje Pakrac i Božidar Štubelj, ratni zapovjednik Policijske postaje Križevci. Minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima. U Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo 480 pripadnika, branitelja, profesionalaca i pričuvnika, a poginulo je šest pripadnika ratne postrojbe. Uvodno se obratio i prisutne pozdravio predsjednik Udruge pripadnika ratne postrojbe policije Željko Kemenović.

Nekadašnji glavni ravnatelj policije Marijan Benko osvrnuo se na ustrojavanje hrvatske policije u posebnim, vrlo teškim okolnostima.

-“Znali smo da će do rata doći. Tako smo se i organizirali. Događaji, posebno Borovo Selo, blokirana sela po Slavoniji, Vukovar, Škabrnja i druga mjesta… Nametnut nam je taj nesretni rat, uz velike žrtve, velika stradavanja naših branitelja i civila…Najviše smo zahvalni našim braniteljima koji su i svoje živote dali za slobodnu, neovisnu Republiku Hrvatsku. Pratili smo i događaje u Križevcima, postavili smo ratnog zapovjednika s kojim smo bili stalno u kontaktu. To je bio naš posao da procjenjujemo, dogovaramo i bili smo poprilično sigurni da se u Križevcima neće dogoditi ono najgore ” – rekao je Marijan Benko.

Ratni zapovjednik Policijske postaje Pakrac Nikola Ivkanec kazao je:

-“Vodstvo MUP-a u vrijeme rata imalo je viziju u nemogućim uvjetima kako iz policije stvoriti branitelje, hrvatsku vojsku i na kraju izvojevati bljeskovitu i munjevitu pobjedu.” – rekao je Nikola Ivkanec i dao presjek svog ratnog puta.

-“Taj put smo zajedno pregazili i danas u slobodnoj Hrvatskoj s ponosom možemo reći da ostavljamo jedan trag budućim generacijama kako se brani i voli vlastita domovina. ” – kazao je Nikola Ivkanec obraćajući se braniteljima policajcima.

Nekadašnji ratni zapovjednik Policijske postaje Križevci Božidar Štubelj osvrnuo se na stanje na području Policijske postaje Križevci.

-“Važno je naglasiti da su prvi tereni koji su krenuli iz PP Križevci bili Pakrac i Daruvar.” – rekao je Božidar Štubelj te se osvrnuo se i na skladište u Širokom Brezju i oslobađanje vojarne u Križevcima.

Na Dan policije, 29. rujna kod zgrade Policijske postaje Križevci bit će otkrivena spomen-ploča podignuta u čast i slavu šestorice vitezova, pripadnika Policijske postaje Križevci, koji su tijekom Domovinskog rata položili svoje živote na Oltar domovine. Zapalit će se i svijeće kod spomen obilježja “Ponos branitelja – u znaku križa” u Ulici Franje Tuđmana, a zatim će se održati svečana sjednica i druženje.

ji/radiokrizevci.hr