Održana radionica ”Zajednički sustav mjerenja kvalitete na Vinskoj cesti Križevci-Kalnik-Orehovec i Vinskoj cesti Villány-Siklós”

U četvrtak 1. rujna 2022. godine u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima  održana je radionica na temu ”Zajednički sustav mjerenja kvalitete na Vinskoj cesti Križevci Kalnik-Orehovec i Vinskoj cesti Villány-Siklós” namijenjena vinogradarima i vinarima  članovima Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i Vinske ceste Villány-Siklós te članovima udruga vinogradara i vinara s navedenih područja. 

Radionica je započela predavanjem menadžerice Vinske ceste Villány-Siklós i članice Odbora za kvalifikaciju članova Vinske ceste Villány-Siklós Zsófije Hendinger, koja je  predstavila nužne aktivnosti vezane uz mjerenje i osiguravanje kvalitete turističkih proizvoda i  usluga na vinskim cestama. Kvalifikacijski postupak za članove vinske ceste sastoji se od tri  faze, gdje potencijalni član podnosi prijavnicu, nakon čega slijedi posjet Odbora za  kvalifikaciju, odnosno obilazak vinarije te bodovanje prema postavljenim kriterijima kvalitete.  U završnoj fazi pristupa se evaluaciji i rangiranju, odnosno dodjeli oznake kvalitete, koja se  izražava simbolom grozda, gdje 1 grozd označava zadovoljavanje osnovnih zahtjeva  kvalitete, dok su 3 grozda ocjena koja označava najvišu razinu kvalitete. Osnovni  kvalifikacijski kriteriji odnose se na radno vrijeme, gostoprimstvo i odnos prema  posjetiteljima, opremljenost, pružanje informacija i pravila vezana uz samu prodaju vina. 

U drugom dijelu radionice, Regionalni menadžer Udruge hotelijera Južnog Prekodunavlja i  član Odbora za kvalifikaciju članova Vinske ceste Villány-Siklós Ferenc Schmidt predstavio  je detaljnije sustav mjerenja kvalitete. Glavne karakteristike i zadaće sustava obuhvaćaju  osiguravanje jedinstvene razine kvalitete proizvoda i usluga svih članova vinske ceste,  povećanje turističke vrijednosti naselja koja su dio vinske ceste, osiguravanje pomoći 

članovima kod razvojnih aktivnosti i podizanja kvalitete turističke usluge, osiguravanje  članovima vinske ceste mogućnosti jedinstvenog nastupa na opskrbnom tržištu te  osiguravanje, kroz sustav rangiranja, gdje broj grozdova izražava različite razine tzv.  ‘udobnosti’ za posjetitelja, valorizacije kvalitete – viša kvaliteta osigurava članu vinske ceste  postizanje više cijene njegovih proizvoda i usluga. 

U završnom dijelu radionice, predstavnik Udruge vinogradara i vinara Bilikum Domagoj  Horvat prikazao je razvoj vinogradarstva i vinarstva na području Križevaca kroz povijest te 

predstavio aktivnosti Udruge Bilikum, osnovane 1989. godine s ciljem unapređenja vinogradarske i vinarske proizvodnje kroz organizaciju brojnih stručnih edukacija,  prezentacija, obilaska vinarskih područja, organizacije izložbi vina, čuvanja i održavanja  običaja štovanja vinskih svetaca u skladu s Križevačkim štatutima te uz osvrt na  unaprjeđenja kvalitete provedena u prethodnom razdoblju i najavu novih aktivnosti praćenja, ocjenjivanja i podizanja kvalitete na području Kalničkoga vinogorja. 

Projekt ”Cross-border wine routes 2” je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u  okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode  ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u  razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.12.2022. godine. Glavni cilj projekta je stvaranje  prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji  razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i  Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi  generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

Izvor I foto: Grad Križevci