Otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima – pripadnicima PP Križevci – policija je bila temelj oružanog otpora

Ispred Policijske postaje Križevci u četvrtak je otkrivena spomen ploča podignuta u čast i slavu šestorice vitezova, pripadnika Policijske postaje Križevci koji su tijekom Domovinskog rata položili svoje živote na Oltar domovine. Predsjednik Udruge pripadnika ratne postrojbe policije Križevci Željko Kemenović podsjetio je na dane ponosa i slave, ali i neizvjesnosti i tuge te pogleda uprtog u svijetlu budućnost.

-“Bez obzira na ratne boje, bilo policijske ili vojne moramo imati zajednički cilj, a to je očuvanje tekovina i digniteta Domovinskog rata. U toj borbi, na žalost, bilo je i žrtava. Moramo se sjetiti naših poginulih pripadnika Ivana Lepčića, Franje Hartmana, Dražena Erhatića, Josipa Bađuna, Stjepana Sučića i Mate Dimjaševića kao i mnogih drugih koji su svoje živote položili na Oltar domovine. Moramo spomenuti i naše teško ranjene suborce koji su od tih ozljeda pretrpjeli nadljudske muke i one koji su od ratnih stradanja pretrpjeli teške duševne traume koje nose još i danas. Ne smiju se zaboraviti niti patnje naših obitelji koje su proživljavale u trenucima našeg boravka na ratištima.” – rekao je Željko Kemenović i čestitao svim pripadnicima MUP-a njihov dan, Dan svetog Mihovila, zaštitnika policije.

Obratio se i ratni zapovjednik Policijske postaje Križevci Božidar Štubelj koji se prisjetio ratnih dana i odlazaka pripadnika policije na ratišta.

-“Iako je prošlo više od 30 godina, sjećanja na njih još su svježa radi boli koju suosjećamo s njihovim obiteljima. Sva šestorica stradalih branitelja bili su odgovorni i pouzdani pripadnici pričuvnog i aktivnog sastava ove Policijske postaje.” – rekao je Božidar Šubelj prisjetivši se stradalih branitelja.

U ime Grada Križevaca obratio se predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar :

-“Zaboravlja se često da su policijski službenici bili prvi na crti obrane u Domovinskom ratu i da su mnogi od njih, na žalost, to platili životima. Ova spomen ploča, koja je postavljena uz podršku Grada Križevaca, podsjetnik je na njih šestoricu kojima vječna hvala i slava” – rekao je Igor Frbežar.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Marko Ratković istakao je da šestorica poginulih branitelja ne smiju biti zaboravljena.

-“Hrvatska policija bila je temelj oružanog otpora protiv agresora. Iz hrvatske policije izrodila se i snaga hrvatske vojske. Danas imamo svoju slobodnu državu i neka nam živi vječna Hrvatska!” – rekao je Marko Ratković uputivši čestitke pripadnicima policije uz njihov dan .

Veselka Lepčić, supruga poginulog branitelja Ivana Lepčića otkrila je spomen ploču, a župnik u župi Svete Ane Stjepan Soviček izmolio je molitvu za poginule branitelje.

Vijence kod spomen ploče položili su roditelji i obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu, predstavnici Koordinacije udruga branitelja iz Domovinskog rata, 15. MPOAD-a, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar te izaslanstvo Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

Formirana je kolona i svi prisutni su zatim krenuli do spomen obilježja “Ponos branitelja – u znaku križa” u Ulici Franje Tuđmana te zapalili svijeće u znak sjećanja na sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu.

lh,ji/radiokrizevci.hr