Ozren Blagec održao predavanje na temu “Kulturna baština Križevaca i Hrvatske”

Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa danas je obilježilo međunarodni dan kulturne baštine prigodnim druženjem. Viši kustos Gradskog muzeja Križevci, Ozren Blagec održao je predavanje na temu “Kulturna baština Križevaca i Hrvatske”.

Uvodno je sve prisutne pozdravio Antun Gold te nadodao kako se Dan međunarodne baštine obilježava u petak, ali zbog manjeg odaziva ljudi odlučili su to pomaknuti na današnji dan, a u konačnici utorak je Lipin dan.

Na samome početku dobrodošlicu je zaželjela i predsjednica Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva Lipa, Danijela Švagelj:
“Želim da uživate u predstavljanju Kulturne baštine, osobito baštine Križevaca, a onda i Hrvatske.”

Ozren Blagec svima prisutnima pokušao je približiti i objasniti temu općenite kulturne baštine, kulturne baštine Križevaca, UNESCO-vu listu kulturne i prirodne baštine, nematerijalnu baštinu UNESCO-a te kandidacijsku listu odnosno Tentative listu.

“Ideja je došla prije 3 tjedna kada me je kapetan Gold nazvao i pitao “Ozrene, hoćeš li održati predavanje o kulturnoj baštini Križevaca? Kao uvijek vrlo brzo smo se sve dogovorili i evo nas sada ovdje. Prvobitna želja bila je da se ispriča baština Križevaca, ali u 45 minuta možete samo “zagrebsti” površinu te teme.” – kazao je Ozren Blagec

Predavanje je bilo najviše namijenjeno kako bi se svi podsjetili koja je to sve zaštićena kulturna baština u našem gradu, a zatim i na nacionalnoj razini.

Lh/radiokriževci