Sudjelujte u zdravstvenim savjetovanjima i radionicama GDCK Križevci!

Iako su u ljetnim mjesecima bili uglavnom godišnji odmori, u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci cijeli ljetni period provodile su se brojne aktivnosti. Jedna od novih aktivnosti koja se provodi od proljeća je projekt “Savjetovalište Crvenog križa” financiran iz Europskog socijalnog fonda. Traje 18 mjeseci i usmjeren je općoj populaciji građana, a glavna aktivnost je edukacija građana o zdravlju i prevenciji bolesti. Vrijednost projekta je 443.083,00 kn, a u sklopu projekta kao stručni suradnici angažirana su četiri liječnika i dva psihologa/socijalna radnika koji pružaju savjete vezane uz zdravlje i psihosocijalnu podršku.

  • “U sklopu projekta na tjednoj bazi imamo grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i psihosocijalnoj podršci. Do sada smo sudionike educirali kako brinuti o svom zdravlju i sačuvati ga, zatim je bila obrađena tema samopomoći i kako sačuvati zdravlje u vrućinama. U grupi tema vezanih uz psihosocijalnu podršku obradili smo pojam psihosocijalne podrške te kako se nositi s gubitkom bliske osobe. Svi građani mogu sudjelovati u grupnim savjetovanjima te pozivam zainteresirane da nam se pridruže u četvrtak, 8. rujna na zdravstvenom savjetovanju. Održati će se u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Križevci na temu “Melanom”, a voditi će ga dr. Lucija Pavljak. ” – najavljuje ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec.
  • “Osim grupnih, u sklopu ovog projekta provode se i individualna savjetovanja koja također vode liječnici i psiholozi te pozivam sve zainteresirane osobe koje se žele posavjetovati vezano uz neki zdravstveni problem ili primiti podršku u vidu razgovora i savjeta kako se nositi s nekom situacijom, da nam se jave svaki dan od 7 do 15 sati ili se najave na broj 711-700 kako bismo organizirali raspored savjetovanja. Ovaj projekt provodi se s ciljem podizanja svijesti građana da brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.”- ističe Antonija Pukec.

  • “Svi znamo da na zdravlje imaju veliki utjecaj i aktivnosti koje provodimo u slobodno vrijeme. Upravo na tom području Gradsko društvo Crvenog križa Križevci ima veliki angažman. U sklopu naših projekata koje provodimo već nekoliko godina, ima puno aktivnosti za slobodno vrijeme koje utječu na opuštanje i mentalno zdravlje. Polaznice naših radionica i drugih aktivnosti zaista nastojimo uključiti u razna događanja i gostovanja kako bismo promovirale naše radove i zajedništvo kao glavni sinonim naših radionica.-” kaže ravnateljica te pohvaljuje sve članice koje su uvijek spremne sudjelovati u svim aktivnostima, ići na gostovanja i predstavljati projekte Crvenog križa.

Članice Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci u posljednje vrijeme posjetile su Pulu i tamošnje umirovljenike s ciljem razmjene iskustava, razgledale Brijune, gostovale kod Udruge žena “Graničarke” iz Cirkvene, posjetile Rijeku i riječki karneval, Đakovo u vrijeme Đakovačkih vezova, predstavile svoje radove u Svetom Ivanu Žabnu povodom Svetoivanjskih dana te na Križevačkom velikom spravišču, posjetile općinu Radoboj i Viroviticu.

  • “Vijesti o našem Dnevnom boravku i radionicama zaista su se daleko proširile te se javilo i nekoliko novih članica što nas zaista veseli jer ulažemo veliki trud u pisanje projekata i organizaciju aktivnosti. Zato planiramo organizirati radionice i druženja svaki dan u tjednu u prijepodnevnim satima kako bi se još više članica pridružilo našoj maloj obitelji, kako mi to volimo reći. Stoga pozivam sve koji žele da nam se jave, kao i djecu da savjetuju roditeljima i preporuče neke od naših aktivnosti kako bi popunili svoje slobodno vrijeme” – kaže ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec.

Dugogodišnja polaznica radionica je Jasenka Harča koja svojim vještim rukama izrađuje sve što joj oko vidi. Polaznica radionica je od samih početaka, još od 2012. godine. Već nekoliko godina izrađuje sheme za motive od sitnih perli te njeni radovi izazivaju divljenje kod svake izložbe.

-“Pohvalila bih ove radionice i dnevni boravak u kojem se sastajemo. Radimo puno toga, svatko koliko može i zna. Posebno radimo sa sitnim perlicama, visibabe, suncokrete, pšenicu, makove Svi koji dođu ovdje zaborave na svoje probleme, radimo i družimo se, slavimo rođendane, smijemo se i tugujemo kad treba, savjetujemo jedni druge. Postali smo svi pravi prijatelji i jako smo zadovoljni što nam Gradsko društvo Crvenog križa Križevci to omogućuje. “- kaže Jasenka.

  • “Imam poruku za ljude koji govore da se u Križevcima ništa ne događa. Neka se malo aktiviraju. Ima raznih udruga, a ako dođu ovdje vidjeti će da imamo i slatko-slanu radionicu, radionice čunčane čipke, izrade nakita, rade se cvjetovi od hulahopki itd. Neka dođu, pogledaju i pridruže nam se” – poziva Jasenka Harča.

Radionica za koju vlada najveći interes je zasigurno radionica čunčane čipke. Kroz te radionice je od 2014. godine do danas prošla 51 osoba. Za to se može zahvaliti inicijatorici Emini Baričević koja je vodila tečajeve. Nesebično prenosi svoje znanje na druge.

-“Zahvalila bih Đurđici Trbus, Antoniji Pukec i Crvenom križu što nam je pružena prilika i podrška još 2014. godine da čipka zaživi, da se ima gdje izrađivati i pokazati. Kada radite s osobama koje su kreativne, pune duha i želje za radom, suradnjom i kreativnim izražavanjem, onda je sve puno lakše. Krenule smo skromno s prvim radovima, a danas se možemo pohvaliti da je čipka prerasla i okvire Crvenog križa i grada i prešla diljem Hrvatske, ali i izvan nje. U svibnju smo predstavljali naš grad i našu državu na Međunarodnoj izložbi u Mađarskoj gdje su bile i druge čipke iz Hrvatske i mogla se vidjeti sva raskoš čipke. Izradile smo velike čipke za velike pisanice u gradu. Surađivati ćemo za Advent izradom kuglica sa čunčanom čipkom za ukras paviljona. Više nisam ja jedina koja poučava čipku, nego je u proteklom razdoblju naša mlada čipkarica Sara Jelušić preuzela svoje prve edukacije i poučila nekoliko čipkarica. Tu je i Međunarodni festival čipke u Lepoglavi na kojem smo sudionici. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti s ovim aktivnostima, organizirati radionice i izložbe i biti prisutni u gradu na svim manifestacijama. Mi dajemo ruke, strpljenje, volju, vještinu, znanje i kad se udružimo nastaju lijepi radovi na koje smo ponosni i koji predstavljaju i Crveni križ i naš grad.” – kaže Emina Baričević.

Voditeljica radionica je Natalija Jelušić koja priprema radionice, materijal i prostor.

  • “Zalaže se za to pa bih i njoj zahvalila na tome. Nadam se da ćemo se i dalje družiti i raditi puno lijepih stvari. Još jedan tečaj čunčane čipke održati će se u listopadu pa pozivam zainteresirane da nam se jave budući da je ograničen broj osoba koje mogu sudjelovati u jednom tečaju.” – rekla je na kraju Antonija Pukec.

ji/radiokrizevci.hr