Svetkovina svetog Marka Križevčanina – biskup Ladislav Nemet: sveti Marko i košički mučenici prihvatili su najteže mučenje iz ljubavi prema Bogu i svojim bližnjima

U Križevcima je u srijedu, 7. rujna proslavljen blagdan svetog Marka Križevčanina. Sveti Marko Križevčanin (Križevci1589. – Košice7. rujna 1619.), treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke Crkvesvećenik, košički mučenikprofesor teologijekanonik i misionar.

Punim imenom zvao se Marko Stjepan Krizin. Rodio se u Križevcima, u biskupiji zagrebačkoj. Zajedno sa još dvojicom košičkih mučenika okrutno je mučen i ubijen.. Kanonizacija trojice košičkih mučenika dogodila se 2. srpnja 1995. u Košicama, u Slovačkoj. Spomendan sv. Marka Križevčanina je 7. rujna, koji se posebno svečano obilježava u Križevcima. Posvećena mu je kapela sv. Marka Križevčanina u rodnome gradu, po njemu se zove i rimokatolička župa u Križevcima te župna crkva sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Zaštitnik je Bjelovarsko-križevačke biskupije i Varaždinske biskupije, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak pozdravio je prisutne biskupe iz više biskupija, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije i druge svećenike, župnike i kapelane, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce, vjeroučitelje i vjeroučiteljice, crkvene udruge i pokrete, predstavnike političkih vlasti, župane, gradonačelnike i načelnike, djecu iz vrtića i odgojitelje, učenike i nastavnike, branitelje, osobe s invaliditetom i sve građane Križevaca i okolice.

-“Svetkovina svetog Marka Križevčanina kojeg nam je papa Benedikt XVI, utemeljitelj naše Bjelovarsko-križevačke biskupije, dao za nebeskog zaštitnika i ove nas godine okuplja u duhu crkvenoga zajedništva, euharistijskog slavlja i proslave našega sveca zaštitnika. Njegov životni hod koji je zapčeo u Križevcima, preko Graza, Rima i Budimpešte okrunjen je mučeništvom u Košicama u Slovačkoj. Vjernost Kristu i Crkvi zapečatio je prolijevanjem krvi nasljeđujući tako učitelja i Spasitelja Isusa Krista. I naše vrijeme zahtjeva i traži svjedoke koji će odvažno živjeti svoju krsnu vjeru usprkos svim protivljenjima i tegobama. Sveti nam Marko u tome pomaže svojim primjerom i zagovorom. ” – rekao je biskup Vjekoslav Huzjak.

Misno slavlje predvodio je mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Medota koji je u svojoj propovijedi kazao o svetom Marku, njegovoj vjeri i mučeništvu:

  • “Mir pod svaku cijenu zadaća je svakoga čovjeka, kršćanina, a napose katolika, čak i onda ako to od nas iziskuje veliku žrtvu. Zato trebamo zahvaliti Bogu za mir koji naš svetac sveti Marko nije imao sreću doživjeti u punini. Marko Križevčanin rodio se ovdje, u Križevcima u vrijeme ogromnih previranja u cijeloj Europi. Veličina svetog Marka i dvojice njegovih drugova, mučenika Stjepana Pongracza i Melkiora Grodizeckog očituje se u činjenici da su oni prihvatili najteže muke iz ljubavi prema Bogu i svojima bližnjima. Oni su svoje živote položili u uvjerenju da će njihova žrtva pridonijeti ponovnom uspostavljanju jedinstva zapadnog kršćanstva, onog katoličkog dijela sa protestantskim dijelom. Mučenička smrt našega Marka usmjerila je naše oči prema onome što je vrijednije nego sam život ovdje na zemlji. Postoji nešto takvo, ono što mi nazivamo vječnim životom. Onaj život u miru i ljubavi Božjoj, u stanju radosti i blaženstva kako je Isus o tome govorio” – rekao je u propovijedi mons. Ladislav Nemet.

ji/radiokrizevci.hr